Zadranin Josip Kotlar prvi Hrvat na međunarodnom natjecanju u skokovima u vodu slobodnog izražaja

Zadranin Josip Kotlar (1991.) bit će prvi Hrvat koji će sudjelovati u međunarodnom natjecanju u skokovima u vodu slobodnog izražaja. Krajem tjedna čeka ga nastup u Bergenu, u Norveškoj.

– Prijavio sam se i ušao u konkurenciju 20 natjecatelja, kaže Josip Kotlar.

Skokovi u vodu slobodnoga izražaja, dakako, imaju dodirnih točaka s klasičnim skokovima u vodu.

– Imaju, ali temeljno je pravilo „što luđe to bolje“ uz napomenu da je dodir s vodenom površinom obvezan – trbuhom. Riječ je o nekoj vrsti ekstremnoga sporta.

Moglo bi se reći da je to svojevrsni slobodni stil…

– Tako nekako. Poželjno je što ostvariti više akrobatskih elemenata s desetmetarske platforme. Sve se ocjenjuje i skupljaju se bodovi.

Josip se ovom vrstom skokova bavi oko dvije godine.

– Spletom okolnosti upoznao sam Norvežanina Kima-Andrea Knutsena, svjetskoga prvaka. On me upoznao s ovom vrstom skokova i pokušao sam i ja. Nije baš jednostavno, ali bio sam ustrajan. Ljeti skačem i sa stijena i sa skakaonica na Kolovarama, a zimi – evo – na Višnjiku s petmetarske platforme. Nije optimalno, ali što je, tu je.

Konkurencija na natjecanju BERGEN DEATH DIVING 2021. bit će veoma žestoka.

– Puno je sjajnih skakača. Oni se time bave dugo, imaju i natjecateljskoga iskustva. Ovo natjecanje u Bergenu jedno je u nizu. Skupljaju se bodovi i onda će se vidjeti tko će se plasirati na Svjetsko prvenstvo. Za mene je velika stvar što sam pozvan među ovih 20 za predstojeće natjecanje.

U svom životu Josip Kotlar bavio se i judom, a nije bez vraga činjenica da u obitelji već ima netko tko se bavio skokovima u vodu.

– Je, moja nana Zlata, očeva mati, djevojački Dunatov, bila je izvrsna skakačica u vodu u vremenima kad je u Zadru taj sport utemeljen i dobio zamah. Bila je i prvakinja. Njoj je ovaj stil kojim se bavim malo čudan, ali tako je…

Skokovi u vodu slobodnoga izražaja u Norveškoj su veoma popularni. Nadmetanja prati mnoštvo gledatelja, prenosi se i na televizijskim kanalima i drugim platformama, puno je sponzora…

Potakne li Josipov angažman i druge u Zadru i u Hrvatskoj na bavljenje tom vrstom skokova, mogla bi danas-sutra Hrvatska dobiti i prvakinju/prvaka i neko atraktivno natjecanje. Nikad se ne zna…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...