Željko Jerkov: “Nakon branitelja, najviše tko je pružio Hrvatskoj su sportaši. Treba biti novaca za sport”

Razgovarali smo s legendom splitske i jugoslavenske košarke Željkom Jerkovom (68), koji je sa svojom visinom od 208 centimetara igrao na poziciji centra. U dresu Jugoplastike bio je u razdoblju od 1972. do 1982. godine, za talijanski Scavolini Pesaro igrao je u sezoni 1982./83., a za Benetton Treviso u prvenstvu Legabasket Serie A u prvenstvu 1983./84.

Željko puno je problema u hrvatskoj košarci, ima li tome kraja ?

– Jako je puno problema i nepoznanica, upali smo u jedno krizno razdoblje koje HKS ne može sam prebroditi,  tu je potrebna i velika pomoć države!, mišljenja je Jerkov.

Zadar, Split i Cibona su pri dnu ljestvice ABA lige, vječito se bore za ostanak, zbog čega je to tako ?

– To je jednostavno za shvatiti, pa pogledajte koliki su budžeti ostalih klubova u ABA ligi, Cedevita Olimpija je na devet milijuna eura godišnjeg budžeta, Crvena Zvezda dvanaest milijuna, Partizan oko jedanaest milijuna, Budućnost je na sedam. Od naših klubova Cibona je na dva milijuna eura, Zadar je na možda milijun i pol, Split na oko milijun i sto tisuća eura, znači apsolutno je da hrvatski klubovi ne igraju istu ligu, tvrdi nekada sjajni centar.

Tko stoji iza tih srpskih i crnogorskih klubova ?

– Potpuno je jasno kako država stoji iza njih, dok je ova naša država je jedan veliki licemjer, uostalom kao i hrvatska politika prema samom sportu, oštar je Jerkov.

Teško se živi, običan mali čovjek koji jedva krpa kraj s krajem, ne može shvatiti bit pomoći KK Zadru od tri milijuna kuna ?

– Ma teško se živi svugdje, u cijelom svijetu se živi teško, možemo naći puno razloga da se ne pomogne KK Zadru, ajmo pronaći kontra razlog kako bi ipak pomogli klubu. Ako ima novaca za kulturu i sve ostalo u društvu, mislim da treba biti novaca i za sport. Nakon branitelja, najviše tko je pružio Hrvatskoj su sportaši. Manipulira se s narodom, govori se kako nedostaje sredstava za hranu, lijekove, pa se govori da sportu, ujedno i KK Zadru ne treba pomoći, pa onda neka ne daju nikome ! Zašto se nekome daje, a nekome ne, to su gluposti, sport nema privilegirani status u društvu kao neki drugi dijelovi društva kojima se pomaže novčano, objašnjava Željko.

Kad će onda hrvatska košarka na zelenu granu ?

– Trebaju se radikalno promijeniti neke stvari u našem sportu, moraju se višestruko povećati budžeti klubova, bez toga neće ići. zaključio je legendarni Željko Jerkov.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...