Žilić od Županije traži sredstva za opremanje Memorijalnog centra u Škabrnji u čast svim žrtvama

Angelo Žilić, županijski vijećnik Domovinskog pokreta angažiran je po pitanju opremanja Memorijalnog centra u Škabrnji u čast svim žrtvama.

“Domovinski pokret unutar Kluba vijećnika izabranih s liste grupe birača dr. Ivica Žuvela predao je amandman na Proračun Zadarske Županije za 2022. godinu. Predloženi amandman ima za cilj osigurati sredstva za opremanje Memorijalnog centra u Škabrnji u čast svim žrtvama. Općina Škabrnja je pokrenula projekt izgradnje zgrade Općine sa memorijalnim centrom koja će pružiti svim posjetiocima mogućnost da se na interaktivan način pristupi prošlosti i da se na žrtve Škabrnje nikad ne zaboravi.

Škabrnja je prije rata bila bogato mjesto, međutim, situacija je sada potpuno drugačija. Sa malim proračunom općina na težak način popunjava rupe u financijskom proračunu te nažalost dolazi do zastoja u realizaciji određenih projekata pa tako i izgradnja i opremanje Memorijalnog centra.

Kako bi to spriječili i osigurali nesmetanu gradnju i opremanje Memorijalnog centra u čast svim žrtvama Škabrnje, Domovinski pokret smatra da bi se trebalo pomoći Općini Škabrnja i osigurati sredstva u proračunu za 2022. godinu”, napisao je Žilić.

Sjetimo, mladi vijećnik imao je samo godinu i pol dana kada je ranjen u Škabrnji.

– Ono što znam, znam iz priča svojih najbližih. Granata je prilikom našeg bježanja iz skloništa eksplodirala i pritom je smrtno ranjena moja baka. Teta koja me nosila u naručju također je bila cijela izranjavana. Ona je zapravo svojim tijelom zaštitila moje i taklo mi spasila život. Tri dana sam krvario u podrumu, jeo sam staru koricu kruha i paštetu, sve dok me stric nije uzeo i krenuo u proboj preko ovih polja, prema Prkosu gdje je bila prva linija obrane, ispričao je Anđelo koji na tijelu ima vječni podsjetnik na ova stravična vremena. Unatoč nezamislivo teškom djetinjstvu, danas je vedar čovjek koji je iznašao snagu i okrenuo leđa crnim mislima iz prošlosti, prepričao je na obilježavanju 30. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...