Županija će subvencionirati stambene kredite za višečlane obitelji i sufinancirati otvaranje Start up tvrtki

Proračun Zadarske županije za 2022. godinu planiran je u iznosu nešto većem od milijardu i 508 milijuna kuna.

Kako je pojasnila resorna pročelnica Bibijana Baričević od planiranog proračuna najveći dio ide na transfer sredstava iz državnog proračuna za rad zdravstva, školstva i drugih javnih potreba.

Za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi ide čak 827 milijuna kuna, za školstvo nešto preko 400 milijuna, a za ostale korisnike sustava Riznice (AGRRA, Inovacija, Natura Jadera, Zavod za prostorno uređenje, Zadra Nova, Narodni muzej i Kazalište lutaka) 48,5 milijuna kuna.

Kada se sve svede na novac kojim Županija upravlja, ostaje se na 284 milijuna kuna, od čega su izvorni prihodi 137 milijuna pa će se Zadarska županija za realizaciju nekih projekata zadužiti za oko 30 milijuna kuna.

Uz manja izdvajanja za SŠ Biograd, Zavod za hitnu medicinu, Medicinsku školu Ante Kuzmanića i biogradsku Ortopediju, najveći iznos od 23,35 milijuna kredita planira se utrošiti za uređenje, adaptiranje i opremanje poslovnih zgrada na adresi Ivana Mažuranića u kojima će se na jednom mjestu nalaziti sve županijske službe.

U ovoj godini financirat će se dva regionalna centra kompetentnosti – izgradnja nove automehatroničarske radionice u SŠ Vice Vlatkovića (42 milijuna) i zgrada Medicinske škole (40 milijuna), s osposobljavanjem djelatnika, izgradnja dnevnih bolnica sa 30,2 milijuna kuna, provedba projekta Stream (sprečavanje poplava na području Zadarske županije) s 24,8 milijuna kuna…

Najveće povećanje u socijalnoj komponenti bit će 4,2 milijuna kuna za smještaj starijih osoba u privatnim domovima. U kulturi se planira 4,6 milijuna za Kazalište lutaka Zadar te 3,8 milijuna za Narodni muzej Zadar.

Govoreći o proračunu župan Longin je rekao da će se uvesti subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji i za zdravstveni, znanstveni i IT sektor, Zadarska županija će sufinacirati otvaranje Start up tvrtki, izgradnju dječjih igrališta u županiji, ukupno 40 kroz četiri godine .

Dodao je kako će se povećati subvencije za privatne domove za starije i nemoćne s 500 na 800 kuna, a krenut ćemo i u realizaciju izgradnje novih domova i to u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu, nove uz novi Hospicij u Babindubu.

Dovršen je sustav navodnjavanja Smilčić i Lišansko polje, iduće godine očekuje se završetak sustava navodnjavanja Donja Baštica, dovršetak Centra izvrsnosti Cerovačke špilje u Gračacu, ali i početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...