ANALIZA Kuda ide Sjeverna Makedonija?

U Skoplju optužuju EU da je “svojom pasivnošću” razočarala cijeli Zapadni Balkan…

Mješavina sitno sjeckanog voća ili povrća u gotovo cijeloj Europi naziva se „Salata Makedonija“. Genij nepoznatog kuhara i narodna mudrost su, kao i obično, točno osjetili i vješto sintetizirali povijesne, zemljopisne i kulturne činjenice u jednostavan i višeznačan izraz. Toliko pogodan da je njegova upotreba izašla izvan kulinarstva te u mnogim jezicima već znači mehaničku mješavinu nejednakih stvari.

Krize identiteta

Istoimena država (danas Republika Sjeverna Makedonija) koja je nastala 1991. nedvojbeno odgovara ovom opisu – njezino je stanovništvo pravi etnički mozaik. Međutim, njezini su rukovodioci izgubili priliku da uguše u klici teškoće koje iz toga potječu.

Umjesto da definira svoju državu kao ujedinjenje vrijednosti (građanska, demokratska i socijalna republika poput Francuske ili jednostavno parlamentarna republika poput njoj susjedne Grčke) politička klasa u novoj balkanskoj državi ponavlja greške jugoslavenske federacije koja se raspala uz puno vatre i krvi: definira republiku kao (više)etničku tvorevinu makedonskoga i drugih naroda – neki od kojih su izričito navedeni, ostali – ne.

Taj pristup automatski vodi problemima s nacionalnim identitetom.

Postjugoslavenska politička, znanstvena i kulturna elita u Skoplju i dalje ga traži u različitim smjerovima. Tako je suvremeni makedonski narod nasljednik kako drevne države Filipa II., Aleksandra Makedonskog i njihovih vojnika, tako i braće Samuila i Arona iz 11. stoljeća koji su ratovali protiv Bizantskog carstva. A još su i Slaveni (za razliku od Bugara koji su turkijsko ili tatarsko pleme), te na kraju – antifašisti koji su se zajedno s Titom borili protiv njemačkih, talijanskih i bugarskih okupatora tijekom Drugog svjetskog rata, ali inače ne žele biti dio Jugoslavije koju je Tito stvorio.

Osmišljeni da bi dali „svakome ponešto“, ovi raznovrsni identiteti izazvali su suprotni efekt – deset godina poslije osamostaljenja u Makedoniji je izbio građanski međuetnički oružani sukob koji je prevladan tek nakon odlučne intervencije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Europske unije (EU).

Unutarnja dilema oko krize identiteta, naravno, utječe i na makedonsku vanjsku politiku. Zbog straha od mogućih pokušaja većih susjednih zemalja da „progutaju“ Makedoniju, prvi makedonski predsjednik Kiro Gligorov nametnuo je u 90-im godinama 20. stoljeća politiku ekvidistance, ali i politiku povijesnih i manjinskih pretenzija prema susjedima.

Rezultat je bio uvođenje dugotrajnog trgovinskog i ekonomskog embarga od strane Grčke koji je, u kombinaciji sa sankcijama UN-a protiv preostale Jugoslavije, doveo zemlju pred kolaps. Dvadesetak godina kasnije ekvidistanca zamijenjena je tzv. antikvizacijom.

Nikola Gruevski, čija stranka VMRO inače pretendira da je nasljednik protuosmanskog otpora u Makedoniji, objavio je da je zemlja izravni nasljednik drevne Makedonije. Na unutarnjem planu to mu je omogućilo desetogodišnju vlast, ali je na vanjskom planu dovelo do teške izolacije i blokiranja puta prema NATO-u i EU.

Što se trenutno događa s Gruevskim – živi u Mađarskoj pod pokroviteljstvom Viktora Orbana, nakon što je ilegalno po noći napustio Makedoniju, jer mu je prijetila zatvorska kazna za korupciju.

Izvlačenje iz začaranog kruga

Poslije njega došao je Zoran Zaev, vođa tadašnje oporbene Socijaldemokratske unije – simpatičan, uvijek nasmiješen, demonstrirajući volju da izvuče Makedoniju iz začaranog kruga sporova sa susjedima i izolacije. Zaev je pokazao odlučnost i potpisao sporazum o normalizaciji odnosa sa Grčkom i sa Bugarskom.

Rezultat nije kasnio – Makedonija je najzad primljena u NATO, priprema se za članstvo u EU. Ali prikrivanje problema, kao što znamo, ne dovodi do njihova rešenja, čak suprotno – „eksplodiraju“ jače u sljedećoj etapi.

Uhvaćen u škripcu između logične i potpuno legitimne želje Atene i Sofije da se poštuju bilateralni sporazumi i gromkih populističkih izjava oporbe da će ih denonsirati ili barem revidirati čim preuzme vlast, Zaev je katastrofalno izgubio na lokalnim izborima u Makedoniji u listopadu.

Njegov je politički refleks međutim proradio pa je on odmah pokušao iznijeti probleme van zemlje – angažirao se na „Otvorenom Balkanu“ – novom regionalnom projektu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, iza kojega se nazire duh bivše Jugoslavije.

U Skoplju optužuju EU da je „svojom pasivnošću“ razočarala cijeli Zapadni Balkan…

Zaev je sada u ostavci, a vođa VMRO Hristijan Mickoski, smatran skrivenim euroskeptikom, obećava „da će po svaku cijenu zaštititi makedonski identitet“ čim preuzme vlast.

Kad ne znaš kamo ideš, obično završiš negdje drugdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...