Arhitekti na izložbi u Zagrebu predstavili projekt uređenja Benkovačkog sajma

U okviru 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA)  na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1 dana 11. prosinca 2021. godine otvorena je izložba pod nazivom ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg – arhitektura tržnica’ Mirande Veljačić i Dinka Peračića (dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona) koji su izradili projekt uređenja Benkovačkog sajma.

Izložbu prati program javnih događanja s temama koje povezuju tržnice i arhitekturu. Javnim razgovorima „Tržnica – grad“ i „Tržnice sutra“ susresti će se pogledi različitih uključenih strana (upravitelji tržnica, poljoprivrednici, javna uprava, politika, arhitekti, urbanisti, udruge) s ciljem zajedničkog promišljanja mogućnosti, aspekata i važnosti tržnica za prostorni i društveni kontekst zajednice. Na prostoru tržnice Dolac postavljen je i štand Benkovačkog sajma u organizaciji komunalnog poduzeća Benković d.o.o. koje upravlja Benkovačkim sajmom, Grada Benkovca i Razvojne agencije Grada Benkovca, te su građani Zagreba mogli degustirati Ravnokotarskim pršutom i vinom.

Donatori su: obrt KER-VIN Tomislava Glavić, PZ MAS-VIN i Vinarija Škaulj, kojima se zahvaljuju iz Grada Benkovca.

Arhitektura tržnica je izložba arhitektonskih projekata rekonstrukcije tržnica u sedam gradova i mjesta u Hrvatskoj nastalih u posljednjih osam godina. Neki od projekata su realizirani, neki su u fazi izgradnje, za neke se očekuje skori početak radova, a neki će ostati u fazi koncepta. Povezuje ih potreba da se suvremenom arhitekturom stvore mjesta dinamičnog urbanog života i revitalizira prostor koji ih okružuje. Temelje se na ideji otvorenog natkrivenog trga, kao idealnog javnog prostora na Mediteranu. Tržnice prikazane ovom izložbom ne nastoje biti objekti, nego subjekti u svom urbanom kontekstu, „glagoli, a ne imenice“. Na izložbi će biti prikazani projekti tržnice i ribarnice u Vodicama, tržnice u Dubrovniku, Imotskom, Starom Gradu, projekt Benkovačkog sajma, male tržnice u Tisnom, studija mreže tržnica u Splitu, ali i projekt ribarske luke u Brižinama, koja iako nije tržnica, čini važan dio lanca opskrbe hranom.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...