Beroš: “Situacija je mirna. Na dva dana ćemo popustiti mjere ugostiteljima”

Ministar Vili Beroš rekao je da je zadovoljan odlukom Ustavnog suda o covid-potvrdama.

“Učinili smo sve da jedna ovakva mjera u potpunosti zaživi”, rekao je Beroš.

“Obrazloženje je utemeljeno u struci, mi ćemo na zahtjev Suda bolje elaborirati mjeru. Sve mjere su usmjerene samo zaštiti života i zdravlja ljudi”, dodao je.

Govorio je o omikronu

“WHO svrstava omikron kao prijetnju. Dva osnovna pitanja su koliko se brzo širi i koliko tešku kliničku sliku izaziva. Mogu reći – navode se tmurna predviđanja, a to je da će omikron prevladati u Europi. To nije dobro i na to moramo biti spremni”, kazao je Beroš.

Kaže da se u Južnoj Africi omikron širi dva do tri puta brže. “Ustanovljeno je da su dvaput cijepljeni pozitivno odgovarali u usporedbi s deltom. Za omikron je učinkovitost od 33 posto. Zato je važna booster doza”, rekao je.

“Kada je riječ o kliničkim istraživanjima, u Hong Kongu kažu da se 70 posto više širi zrakom. Dobro je što se u in vitro uvjetima na plućnim stanicama širi deset puta manje”, rekao je Beroš.

“Ono što je najznačajnije i zbog čega možemo čekati još dva, tri tjedna, u Engleskoj, u Londonu je 44% populacije pozitivno na omikron. Sad se u cijeloj Britaniji procjenjuje da je to 40 posto. Bit ćemo u prilici gledati kako će se razvijati u Europi zimi i prilagoditi naš sustav svemu tome”, kaže Beroš.

“Siječanj nam nosi velike izazove”, rekao je.

“Ako se omikron nastavi ovako ponašati, onda znamo da ćemo uskoro i u Hrvatskoj doći u doticaj s tim virusom”, dodao je.

O mjerama

“Razgovarali smo o produženju radnog vremena. Imamo osam slučajeva omikrona. U ovom trenutku je mirna epidemiološka situacija i možemo izaći ususret i produžit ćemo rad do 2 sata poslije ponoći u noći s Badnjaka na Božić i sa Stare na Novu godinu”, rekao je.

“Vrijeme je božićnih i novogodišnjih blagdana, vrijeme je skijanja, mnogi će otići u inozemstvo i važno im je prenijeti važnost pridržavanja epidemioloških mjera”, rekao je Beroš.

Troškovi testiranja

Iznio je i podatak da je mjesečni trošak zdravstvenog sustava na testiranja, liječenje i bolovanje bez troškova za liječenje respiratorom 68 milijuna kuna tjedno, a od početka pandemije na to je utrošeno četiri milijarde i 439 milijuna kuna.

Ministar je rekao i kako njegov najveći strah nije financijski aspekt epidemije, već suočavanje s povećanim brojem mentalnih i onkoloških bolesti jednom kada epidemija počinje slabjeti. Stoga je poručio svim građanima da ne odgađaju preglede.

“U ovom trenutku zdravstveni sustav je siguran. Molimo da se javite na pregled ako imate neke tegobe. Ako se detektira pojačana potreba, angažirat ćemo i privatne kapacitete”, poručio je.

Beroš je pozvao građane da blagdane proslave održavajući distancu i pazeći da se virus ne širi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...