Božinović iz Zadra poručio: “Novu godinu slavite vani, a misu pratite preko televizije”

Ministar Davor Božinović boravi u Zadru gdje se svečano obilježava završetak razminiranja županije.

Novinari su ga upitali za proslavu Nove godine i mjere koje će biti na snazi. Komentirao je i trenutačnu epidemiološku situaciju.

“Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brža u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila dnevno zaraženih osoba od početka pandemije. U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcijenjuje situaciju”, kazao je Božinović.

Napomenuo je kako Dalmacija u sve četiri županije bilježi rast novozaraženih.

“Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji”.

S obzirom na situaciju u Europi, odgovara, Stožer ne može ići u popuštanja.

“Ukoliko brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada, razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno, jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana. Nitko, pa ni struka… Imamo određeni broj slučajeva omikron varijante, trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija”, kazao je ministar.

Sugerirao je da se Nova Godina slavi vani, a da vjernici misu prate preko televizije.

“To je sigurnije za sve”, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...