Božinović: “Po kafićima će ići kontrolori, oštrije mjere u Dalmaciji ovise o županijskim zavodima”

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izjavio je u četvrtak da se, s obzirom na porast broja novozaraženih u posljednja dva dana, ne može isključiti veća prisutnost omikron varijante covida-19 u Hrvatskoj od sporadična 24 slučaja, do sada potvrđena sekvenciranjem.

“Kako broj novozaraženih raste jučer i danas, ne bih isključio da se tu ipak radi o većem broju omikrona nego što je sekvenciranjem utvrđeno”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Nagli skok broja novozaraženih neki stručnjaci povezuju s Badnjakom, ali drugi isključuju tu povezanost.

“To se ne može egzaktno dokazati. Ako skok brojki nema veze s blagdanima, onda ima s omikronom”, ustvrdio je potpredsjednik Vlade.

Vezano uz predstojeće dočeke Nove godine na otvorenom podsjeća da su županijski zavodi za javno zdravstvo objavili epidemiološke okvire, a o eventualnim kršenjima na terenu izvijestit će kontrolne službe i lokalni stožeri civilne zaštite. Božinović poručuje da ostaje na snazi odluka o produženju radnog vremena kafića i ugostiteljskih objekata do dva sata iza ponoći za doček Nove godine, u noći s 31. prosinca na 1. siječanj.

Kontrolori će ići i po kafićima, no s obzirom na premali broj kontrolora sva mjesta neće biti pokrivena, a Božinović smatra da ljudi neće ići tamo gdje procijene da postoji rizik za njihovo zdravlje.

S obzirom da je Dalmacija rekorder po broju novozaraženih, o eventualnom pooštravanju mjera na tom području odlučivat će županijski zavodi za javno zdravstvo, koji prate situaciju na terenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...