Božinović: “Stožer danas donosi sedam odluka. Novost je mjera vezana za javna okupljanja”

Nakon sjednice potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Vili Beroš dali su izjave za javnost oko covida-19.

Božinović je kazao da što se tiče prosvjeda njihov je stav da nema neki smisao jer i tako nemamo posebno restriktivne mjere.

‘Policija je tamo da osigura javni red i mir i nesmetano funkcioniranje institucija’, kazao je Božinović koji ne zna je li taj prosvjed prijavljen policiji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade govorio je o novim odlukama Stožera.

“Unatoč smanjenju brojeva, naši brojevi zadnjih dana stagniraju. Omikron se širi puno brže od delta varijante. To dovodi do pooštravanja mjera u nizu zemalja, a omikron bi mogao brzo postati dominantna varijanta”, rekao je Božinović.

“Ne razmišljamo o popuštanjima ograničenja. Stožer danas donosi sedam odluka”, rekao je.

“Produžuju se mjere o maskama, radnom vremenu trgovina, javnim okupljanjima, javnom prijevozu… Jedna je promjena u javnim okupljanjima – sada dozvolu za javna okupljanja na otvorenom daju županijski stožeri. Mjere se produžuju do 31. prosinca“.

Kao novost istaknuo je mjere koje se odnose na javna okupljanja s više od 100 osoba. U tom slučaju odobrenje za okupljanje dat će županijski zavodi za javno zdravstvo, a ne HZJZ kao do sada.

Govorio je i o zabrani putovanja iz država gdje se proširio omikron. Rekao je da se zabrana i dalje odnosi na nekolicinu afričkih država, no da se ukida za Hong Kong.

Poručio je da se uvodi obvezno testiranje za zaposlenike centara za posebno skrbništvo. Jednako tako uvode se i covid potvrde za korisnike centara za socijalnu skrb.

Ministar Beroš je ponovio broj zaraženih od danas.

‘Imamo osam potvrđenih slučajeva omikorna u Hrvatskoj, četiri su u Zagrebu i četiri u Splitu’, kazao je Beroš.

Ministar je kazao da ako kompariramo sve valove koronavirusa u ovom posljednjem imamo najmanje hospitaliziranih. Međutim, broj osoba na respiratoru je čak u veći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...