Dobili ste novi pametni telefon ? Evo što trebate napraviti nakon što ga izvadite iz kutije

Pametni telefoni visoko su na listi poželjnih darova, bez obzira na priliku. Pa ako ste ovog Božića ispod bora ugledali toliko željenu kutiju u kojoj se skrivao novi Android pametni telefon, evo što biste trebali napraviti kako biste osigurali njegov dugotrajan rad i vaše zadovoljstvo.

Prebacite podatke sa starog uređaja na novi

Ako vam je prethodni uređaj bio Android, situacija je zapravo veoma jednostavna. Dovoljno je na starom uređaju napraviti sigurnosnu kopiju podataka (ovu opciju možete pronaći u svojim Postavkama/Settings), učitati ju u oblak (najčešće se nudi GDrive) i potom se svojim Google računom ulogirati na novi uređaj i odabrati prebacivanje podataka. Android će sam obaviti sav posao.

Na vama je da samo kad završi postavljanje novog uređaja, provjerite jesu li prenešeni svi podaci koji vam trebaju te jesu li instalirane sve aplikacije koje koristite.

Uspostavite kontrolu (nad obavijestima)

Novi uređaj, tvorničke postavke. Tako bismo ukratko mogli opisati situaciju s postavkama obavijesti. Stoga, kako vam svakih nekoliko trenutaka ne bi iskakala neka nova obavijest (a to će se događati na samom početku dok ne obavite inicijalno postavljanje telefona), potrebno je otići u Postavke/Settings i tamo pronaći opcijuAplikacije&Obavijesti/Apps&Notifications. Potom odaberete opcijuObavijesti/Notifications i ugasite sve one obavijesti koje ne želite primati odnosno uključite i podesite one koje želite vidjeti na zaključanom ekranu ili kao ikonu.

Provjerite svoje “vrijeme za sebe”

Jedan od skrivenih bisera posljednjih inačica Androida opcija je automatskog postavljanja “Ne ometajte”. Ako ne želite da vas zovu ili ometaju obavijestima u određeno vrijeme svaki dan, ovo je opcija za vas. Kad ste u Postavkama/Settings, odaberite Obavijesti/Notifications i tamo postavku “Ne ometajte”/Do not Disturb. Možete odabrati kako će se prikazivati obavijesti aplikacija, što će biti s alarmima i ostalim zvukovima, ali i što će biti iznimka. Također, možete postaviti vrijeme za spavanje, kad će se opcija Ne ometajte automatski uključiti.

Zaštitite svoj uređaj

Bili vi toga svjesni ili ne, ali vaš pametni telefon prepun je privatnih i osjetljivih podataka. Pogotovo ako ga koristite za mobilno bankarstvo, imate pohranjene brojeve kreditnih i bankovnih kartica te ga koristite za kupovinu. Android nudi opciju zaštite podataka putem zaključavanja podataka i njihovog otključavanja lozinkom, PIN-om, uzorkom ili pak čitanjem otiska prsta ili lica. Toplo preporučamo da odaberete neku od tih opcija i uključite ju. U najmanju ruku, kako vam netko ne bi neovlašteno petljao po telefonu.

Postavite kontakte u slučaju nužde

Možda vam se čini kako to nije potrebno, no oduzet će vam tek nekoliko minuta, a može vam dobro doći. Android telefoni imaju mogućnost unosa medicinskih informacija i aktiviranja SOS opcije za slučaj nužde. Ako se ikad nađete u situaciji da vam je potrebna liječnička pomoć, ove informacije mogu pomoći osobama koje vam ju pružaju da ju pruže na vrijeme. U naprednim opcijama/advanced options, možete pronaći opciju Slanje SOS poruka/SOS message. Ova se opcija aktivira kad nekoliko puta stisnete tipku za paljenje odnosno gašenje uređaja i može automatski zvati hitnu službu, neki kontakt koji odredite, ali može i slati poruke kontaktima koje vi odredite. Ako se ikad nađete u hitnoj situaciji, ova vam opcija može spasiti život.

Produljite trajanje baterije

Iako samo trajanje baterije uvelike ovisi o načinu na koji koristite svoj pametni telefon, neke opcije mogu vam pomoći da izvučete još malo baš kad vam treba. Primjerice, ako smanjite svjetlinu ekrana na manje od 50 posto, to će smanjiti potrošnju energije i produljiti trajanje baterije. Ovisno o tome koji uređaj imate, svjetlinu ekrana možete regulirati u Postavkama/Settings ili pak u brzom izborniku kojem pristupate kad potegnete prstom po ekranu odozgo prema dolje.

Prijeđite na mračnu stranu

Otkako je Android uveo “tamni mod” odnosno “dark mode”, sve više aplikacija uvodi podršku za takvo, mračno izdanje. Ne samo da ovakav način prikaza produljuje trajanje vaše baterije, već i čuva vaše oči jer ih ne izlaže nepotrebno jakom svjetlu.

Kako biste uključili ovu opciju, u Postavkama/Settings pronađite opciju Tamna tema/Dark mode, DarkTheme ili Night Mode.

Manje je više

Mnogi, kako bi im aplikacije bile što dostupnije, stavljaju njihove ikone na glavni ili početni ekran. No, ono što je na početku izgledala kao dobra ideja, ubrzo postane nered u kojem se teško snaći.

Kako biste to izbjegli, grupirajte aplikacije u mape. Npr. sve društvene mreže koje koristite stavite u istu mapu, aplikacije za dopisivanje u drugu i slično. Kako biste to napravili, dovoljno je dulje pritisnuti na ikonu jedne aplikacije i potom ju povući na ikonu druge aplikacije. Automatski će se stvoriti mapa koju možete nazvati kako god vama odgovara.

A kako biste spriječili da nove aplikacije automatski stavljaju svoje ikone na vaš početni ekran, u Postavkama/Settings, pronađite opciju Početni ekran/Home screen setting i tamo opciju Dodaj nove aplikacije na početni zaslon/Add new apps to Home Screen te ju isključite.

Aplikacijama ćete i dalje moći pristupiti kroz glavni izbornik ili ladicu s aplikacijama, ali one neće biti vidljive na početnom ekranu.

Uključite opciju traženja telefona

I na kraju, kad ste već sve postavili, pobrinite se da možete naći svoj novi telefon, ako ga slučajno izgubite ili zametnete. Za to je potrebno uključiti opciju Pronađi moj uređaj/Find my Device koja se nalazi u Postavkama/Settings te u dijelu vezanom uz Sigurnost/Security.

Kad jednom uključite tu opciju, dovoljno je otići na internetsku stranicu Find My Phone s bilo kojeg uređaja i ulogirati se u svoj račun. Nakon toga odaberite o kojem se uređaju radi (ako ih imate više) i na karti će vam se pokazati njegova lokacija. Također, možete uključiti zvonjavu (kako biste ga lakše pronašli), zaključati ga, poslati poruku na početni ekran kako bi osoba koja ga je pronašla mogla stupiti u kontakt s vama ili pak, u krajnjem slučaju, obrisati osjetljive i privatne podatke s njega.

I to je to. Nadamo se da ćete dugo uživati u svom novom uređaju, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...