EU objavila novu tablicu procijepljenosti, Hrvatska među najgorima po svemu

Hrvatska je među najgorima u EU po više parametara vezanih za procijepljenost.

Vidi se to iz nove tablice koju je objavila Europska komisija, a kojom pozivaju ljude da prime booster dozu. Riječ je o podacima od 10. prosinca pa je izgledno da su brojke danas nešto veće.

“Imamo još jako puno posla kako bismo poboljšali procijepljenost”, stoji u objavi Europske komisije.

“Cjepivo je naša najbolja obrana”, kaže Europska komisija. Dodaju da koronavirus jako opterećuje zdravstveni sustav, društvo i ekonomiju.

“Osigurali smo dovoljno doza za sve Europljane. Cijepite se, uzmite booster, ako dosad niste”, piše EK, prenosi Index.

Objavili su i graf procijepljenosti ukupnog stanovništva. Na grafu su prikazani podaci po zemljama EU. Podaci se odnose na postotak stanovništva koji je potpuno cijepljen. Drugi graf se odnosi na one koji su primili booster dozu.

Na vrhu EU su tri zemlje: Danska, Portugal i Malta. One su procijepile 82 posto ukupnog stanovništva. Slijede Irska, Belgija i Španjolska. One su između 74 i 77 posto ukupne procijepljenosti.

Na začelju su četiri zemlje koje još nisu procijepile 50 posto ukupnog stanovništva. To su Hrvatska (49 posto), Slovačka (46.6 posto), Rumunjska (39 posto) i Bugarska na 26.2 posto.

Zanimljivo je primijetiti da među najgorima po procijepljenosti redom upadaju zemlje istoka Europe, Balkana, odnosno zemlje koje su nekad bile pod kontrolom Sovjetskog saveza ili dio bivše Jugoslavije.

Ovo je deset najgorih po procijepljenosti: Latvija, Češka, Mađarska, Estonija, Slovenija, Poljska, Hrvatska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska.

 

Booster najviše ljudi primilo u Austriji i Mađarskoj

Što se tiče boostera, tu prednjače dvije zemlje koje nisu pri vrhu EU kad je riječ o procijepljenosti. Najveći postotak stanovništva booster je primio u Austriji i Mađarskoj. Po ukupnoj procijepljenosti Austrija spada u sredinu EU, a Mađarska je u donjem dijelu tablice.

U Austriji je booster primilo nešto više od 30 posto ljudi, u Mađarskoj nešto manje od 30 posto.

Sljedeća je Malta s oko 27 posto.

Hrvatska je i po ovom parametru na začelju. Gori od nas su Nizozemska, Latvija, Poljska, Rumunjska i Bugarska.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...