Europski satelit koji nosi ime Nikoline Rudić uspješno lansiran u Zemljinu orbitu: “Nisam mogla spavati od uzbuđenja”

Europski satelit iz sustava Galileo koji nosi ime Nikoline Rudić iz Garića kod Ražanca uspješno je lansiran u Zemljinu orbitu.

“Svi smo bili uzbuđeni mama, tata, seka i ja. Nisam mogla spavati od uzbuđenja. Zanimalo me kako to lansiranje moga satelita izgleda. Nevjerojatno da je to baš moj satelit, ne mogu to još vjerovati! Ponosna sam na taj neobičan i veliki uspjeh.” – ushićeno je nakon lansiranja rekla kreativna Nikolina, učenica 4. razreda u Osnovnoj školi Jurja Barakovića iz Ražanca.

„Emocije su me preplavile. Presretna sam i ponosna na Nikolinu. Teško će biti opet doseći ovakav uspjeh. Ovaj trenutak će nam zauvijek ostati u sjećanju“ – nije krila oduševljenje učiteljica Ana Zekanović.

Iz Europske svemirske postaje u Kourou na prekomorskom teritoriju u Francuskoj Gvajani satelit je lansiran u nedjelju rano ujutro u 01:27 po Srednjoeuropskom vremenu.

Ime „Nikolina“ satelit je dobio nakon provedenog likovnog natječaja u organizaciji Europske komisije. Ocjenjivački žiri odabrao je Nikolinu Rudić kao pobjednicu za Hrvatsku. U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske. Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvani su sateliti iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo.

Galileo je neovisni globalni navigacijski satelitski sustav Europske unije koji Europi omogućuje vodeće mjesto u razvoju svemirskih tehnologija. Sustav se sastoji od 30 satelita pod europskim civilnim nadzorom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...