Evo što se događa u vašem tijelu kad jedete naranče?

Mnogi znaju da konzumacija jedne jabuke dnevno ima mnoge pozitivne učinke na cjelokupno zdravlje, ali što se događa kad jedete naranče?

Naranče su poznate po tome što su bogate vitaminom C, ali portal EatThis istražio je kakve sve učinke konzumacija naranči ima na naše tijelo.

1. Ojačava naš imunološki sustav

Ovo vjerojatno nije prvi put da to čujete, a to je upravo zahvaljujući vitaminu C. Prema istraživanju iz 2018., vitamin C iz naranči ne samo da štiti stanice i neutralizira imunološke prijetnje poput okolišnog zagađenja i dima cigareta već također ojačava vaš općeniti imunitet na viruse i infekcije.

2. Može smanjiti rizik za određene vrste raka

I ova se značajka može zahvaliti vitaminu C. Medical News Today izvještava da konzumaciji naranči može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati rak. Studija iz 2013. pak pokazuje da prisutnost vitamina C i folne kiseline u kombinaciji s antioksidansima u narančama može smanjiti rizik od oštećenja DNK, a samim time i raka.

3. Poboljšat ćete stanje kože

Ovo slatko i sočno voće može biti ključ za vašu čistu kožu. Vitamin C direktno doprinosi proizvodnji kolagena koji je ključan za jačanje kože, pokazuje studija objavljena 2017.

4. Poboljšat ćete zdravlje srca

Vitamin C nije jedini zdravi nutrijent u narančama. Vlakna i kalij također se mogu pronaći u ovom voću, a oni su ključni za poboljšanje zdravlja srca. Prehrambena vlakna znatno smanjuju rizik od srčanih bolesti. Naranče imaju otprilike 3 grama prehrambenih vlakana u jednoj naranči srednje veličine.

5. Pomažu sniziti razinu šećera u krvi

Još jedna prednost vlakana koje se nalaze u narančama je njihova sposobnost da snize razinu šećera u krvi. Ovo je iznimno korisno za one koji imaju dijabetes tipa 1 ili tipa 2, ali i za pojedince koji su u riziku od razvoja visoke razine šećera u krvi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...