Evo zašto biste odmah trebali početi koristiti ocat pri pranju rublja!?

Ocat uvijek imate u kući, a on ima cijeli niz namjena.

Ocat je među onim namirnicama koje nemaju rok trajanja i dobro je imati zalihu jer on nije rezerviran samo za salate i kiseljenje. On može biti jako koristan pri čiščenju, ali ga nikad ne treba miješati s izbjeljivačem jer se tako oslobađa otrovni plin.

Niže je 9 brilijantnih namjena za ocat i razlozi zašto biste ga odmah trebali početi koristiti pri pranju rublja.

Uklanja smrad

U nekoj odjeći smrad se zna zadržati i nakon pranja. Nautralan miris možete joj vratiti tako da prilikom ispiranja u perilicu dodate pola šalice octa

Čista perilica

Zaboravite sada odjeću, nekada sama perilica smrdi. U toj situaciji namočite krpu u ocat i prebrišite gumene dijelove. Kako biste očistili cijelu perilicu ulijte dvije šalice octa i pustite da odvrti jedan ciklus prazna.

Uklonite nabore s odjeće

Niste odmah izvadili robu iz sušilice i sada je zgužvana? Nema probema, napravite otopinu vode i octa u omjeru 3:1 i poprskajte odjeću te ostavite da se osuši na zraku. Ako želite svjež miris, toj otopini možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.

Pranje zastora za tuš

S vremenom se na plastičnim zastorima za tuš može uhvatiti plijesan. Stavite ih u perilicu i dodajte pola šalice deterdženta i pola šalice sode bikarbone te pustite da odvrti jedan ciklus u toploj, ali ne vrućoj vodi. Nakon toga, prilikom ispiranja dodajte šalicu octa i na kraju objesite zastor da se osuši.

Izbjeljivanje

Ako vam je bijelo rublje malo posivilo, u jednom loncu prokuhajte vodu i jednu i pol šalicu octa te u to namočite bijelo rublje. Ostavite preko noći i ujustro isperite i osušite.

Vratite moć upijanja ručnicima

Ručnici s vremenom gube moć upijanja. Napunite perilicu do pola i dodajte šalicu octa umjesto deterdženta te operite na visokoj temperaturi. Nakon toga ponovite, ali ovog puta dodajte pola šalice sode bikarbone umjesto octa. Osušite ih normalno.

Spriječite bojanje

Kako bi spriječili da boje izblijede ili da obojaju drugo svjetlije rublje, takvu odjeću prije prvog pranja na 15 minuta namočite u ocat.

Popravite stisnute džempere

Ako vam se džemper stisnuo u pranju prokuhajte ga u otopini octa i vode u omjeru 1:2 i to 25 minuta. Lagano ga rastegnite dok je vlažan i pustite da se suši na zraku.

Uklonite mrlje od znoja

Napravite pastu od octa i sode bikarbone u omjeru 2:3, time nažite žute mrlje i ostavite da se osuši prije pranja, piše Family Handman.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...