Francuska salata: Donosimo dva recepta za klasik novogodišnjeg stola

Francuska salata jedno je od najpopularnijih jela na blagdanskom stolu, ali mnogi još ne znaju da zapravo potječe iz – Rusije.

U originalu poznata kao Olivier (Olivye) salata, ime je dobila po Lucienu Olivieru, chefu belgijskog podrijetla koji je u 60-im godinama 19. stoljeća radio u slavnom moskovskom restoranu Hermitage.

Točan recept salate koju je Olivier osmislio u Hermitageu bio je strogo čuvana tajna i zapravo nikad nije u potpunosti rekreiran. Njegova salata sadržavala je i kavijar, teleći jezik, kapare, dimljenu patku. repove rakova i dresing na bazi majoneze s nepoznatim dodacima koji su salatu učinili glavnim hitom tadašnjeg menija.

Moderna verzija salate s mrkvom, graškom, kiselim krastavcima, jajima, majonezom te kuhanom piletinom, govedinom ili šunkom zapravo je recept Ivana Ivanova, Olivierovog sous chefa koji je pokušao ukrasti njegov recept i proslaviti se svojom varijantom u drugom moskovskom restoranu, piše Zadovoljna.

Ivanova verzija salate udomaćila se na našim prostorima i s vremenom dobila i svoju “pročišćenu” varijantu bez krumpira i jaja te s drugim dodacima. U nastavku vam donosimo recepte za obje verzije.

Mmmmm recept br. 1

– 500 grama mrkve
– 500 grama graška
– 1 staklenka kiselih krastavaca (300 – 350 grama)
– 1 vrećica majoneze (90 – 100 grama)
– 1 kiselo vrhnje
– sol i papar

Priprema

Skuhajte grašak. Mrkvu ogulite, operite, skuhajte u slanoj vodi i potom nasjeckajte na sitne komadiće kad se malo ohladi. Nasjeckajte krastavce na sitne komadiće. Povrće ubacite u posudu pa posolite i popaprite po svom ukusu. Na kraju dodajte majonezu te sve dobro promiješajte.

Mmmmm recept br. 2

– 3 srednja kuhana krumpira
– 3 tvrdo kuhana jaja
– 300 grama kuhanog pilećeg mesa ili kuhane šunke
– 500 grama mrkve
– 500 grama graška
– 1 staklenka kiselih krastavaca (300 – 350 grama)
– 2 vrećice majoneze (oko 180 grama)
– 1 velika žlica senfa
– sol i papar

Priprema

Skuhajte sve sastojke koji se moraju termički obraditi (grašak, mrkva, piletina ili šunka, krumpir, jaja). Nasjeckajte na sitno mrkvu, meso, krumpir, jaja i krastavce. Sve sastojke stavite u posudu pa posolite i popaprite. Zatim dodajte majonezu, vrhnje i senf pa promiješajte.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...