Kirurško uklanjanje madeža: Kada ga je potrebno raditi i hoće li ostati ožiljak?

Izrasline na koži u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju razlog za zabrinutost, no zbog estetskih razloga se mogu uklanjati. Najčešće je riječ o dobroćudnim promjenama poput madeža, bradavica, fibroma i lipoma.

No, prije nego se odlučite na kirurško uklanjanje madeža, u nastavku pročitajte o kakvom se zahvatu radi, kako se za njega pripremiti i koliko traje oporavak nakon uklanjanja madeža.

Kako znati je li madež opasan?

Madeži su prirodne izrasline na našoj koži, a nastaju nakupljanjem pigmenta. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Najčešće su tamno smeđih nijansi i različitih oblika. Veliki madeži na koži nisu neobična pojava te veličina ne znači nužno da se radi o opasnoj izraslini. Većina se madeža pojavljuje do 20. godine no neki nastaju i u starijoj životnoj dobi.

Ako imate madež koji mijenja oblik ili boju, svrbi, krvari ili je bolan, preporučuje se praćenje i kontrola kod dermatologa. Ako se sumnja na pojavu melanoma, liječnik će vas uputiti na daljnje pretrage, patohistološku analizu pa i odstranjivanje madeža.

Kirurško uklanjanje madeža može se izvoditi zbog estetskih razloga ili zbog zloćudnih stanica koje je potrebno odstraniti.

Opis zahvata uklanjanja madeža

Kirurško uklanjanje madeža obavlja se u poliklinici uz lokalnu anesteziju i uglavnom se radi o brzom i jednostavnom zahvatu, no postoje različite metode kojima se tretman izvodi. Naravno, liječenje će ovisiti o karakteristikama i zloćudnosti madeža, no sve informacije o tome ćete dobiti od liječnika. Ako je madež zloćudan prvo se radi na odstranjivanju svih tumornih stanica iz organizma.

Glavna priprema za uklanjanje madeža uključuje pregled i dogovor za tretman te ne korištenje preparata za pranje kože koji maste kožu na dan zahvata. U obzir za tretman se uzima mjesto na kojem se nalazi madež, debljina kože, veličina madeža, broj dlačica, pregibi kože.. Nakon svih pregleda slijedi odabir metode.

Najčešće metode za kirurško uklanjanje madeža su lasersko uklanjanje i radiofrekvencijsko uklanjanje ili radiokirurška metoda. Ove metode uglavnom ne ostavljaju ožiljke zbog čega se smatraju elegantnim metodama koje ne ostavljaju traume na koži. Uz to postoji i kirurško odstranjivanje.

Klasični kirurški zahvat odstranjivanja madeža

Ova metoda se koristi rjeđe, no smatra se najsigurnijim načinom liječenja. Tretman uključuje rez posebnim instrumentom veličine nekoliko milimetara te šivanje rubova. Ponekad je potrebno, ako se radi o velikom madežu, da se transplantira zdrava koža s drugog dijela tijela. U nekim slučajevima postoji mogućnost da se rana uopće ne zatvara nego da sama zacjeljuje.

Nakon ove metode ostaje ravni bjelkasti ožiljak, rijetko veći od madeža koji se nalazio na tom djelu kože.

Lasersko uklanjanje madeža

Metoda uklanjanja madeža laserom je jednostavna metoda kod koje najčešće nije potrebna niti lokalna anestezija. Koristi se laser koji se usmjerava direktno na madež pritom ga zagrijavajući i uništavajući. U ovoj metodi odstranjivanja madeža nema rezova niti šavova. Lasersko uklanjanje madeža najčešće ne ostavlja ožiljke.

Nakon zahvata na mjestu madeža ostaje krasta koja u roku tjedan do dva sama otpada. S ovom metodom se tkivo ne može slati na patohistološku analizu te se radi samo kod madeža kod kojih se ne sumnja na tumorne promjene.

Radiokirurška metoda

Uklanjanje madeža radiofrekvencijskom metodom radi se uz lokalnu anesteziju koja se unosi injekcijom. U ovoj se metodi koristi radiofrekvencijski nož no i ova je metoda atraumatska, to jest, ne ostavlja ožiljke.

Nakon tretmana ostaje rana koja ne krvari i koja se formira u krastu. Krasta otpada sama, a u roku 10 dana se stvara novi svježi sloj kože koji se stapa s okolnom kožom. Ožiljka nakon uklanjanja madeža nema, a boja kože na kojoj je bio madež pretvara se u boju okolnog tkiva zbog rasta nove kože.

Kod ove metode je moguće poslati uzorak na patohistološku metodu da bi se utvrdilo je li bilo kancerogenih stanica u madežu.

Tko može na kirurško uklanjanje madeža?

Kandidati za kirurško uklanjanje madeža su sve osobe koje žele zbog estetskih razloga ukloniti nepravilnosti na licu ili drugom dijelu kože. Posebno se na odstranjivanje upućuju osobe čiji madeži svrbe, bole, krvare ili mijenjaju boju i oblik.

Ako je došlo do povrede madeža, točnije ako se ogrebao, odrezao ili slično, važno je odmah se obratiti liječniku. Madeži koji se nalaze na pregibima kože ili na mjestima na kojima ih može žuljati odjeća također bi se trebali odstraniti kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Nakon odstranjivanja madeža pacijent treba izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu, prekrivati taj dio kože te nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, kape i kišobrane.

Cijena kirurškog uklanjanja madeža

Ukoliko se odlučite na tretman u privatnoj klinici, cijena kirurškog uklanjanja madeža kreće se od 500 do 2000 kuna, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...