Mladi ljevičar porijeklom s Ugljana mogao bi zavladati Čileom; Tko je Gabriel Borić?

Gabriel Borić, čiji su preci s otoka Ugljana, danas bi mogao postati predsjednik Čilea. Prema anketama, gotovo je izjednačen sa suparnikom i na korak je do predsjedničke fotelje.

“Mi smo generacija koja uči od onih koji su bili prije nas, ujedinili smo se kako bismo pobijedili diktaturu, demokratizirali Čile, imali novi ustav, a sada ćemo se ujediniti kako bismo porazili nasljednika ove vlasti i pinochetizma”, objasnio je Borić.

Snage će odmjeriti s konzervativcem Joseom Antoniom Kastom. Ponašanje ekstremne desnice usporedio je s Donaldom Trumpom navodeći kako unaprijed dovode u pitanje rezultate izbora.

“Teško je gledati kampanju vladinog kandidata koja izaziva još više straha, još više terora. Naša kampanja je od nade i konkretnih rješenja”, rekao je.

Neka od rješenja koja nudi su povećanje mirovina, besplatan javni prijevoz za umirovljenike kao i smanjenje lista čekanja u zdravstvu.

Njegov otac Luis Javier Borić Scarpa tvrdi – oduvijek se borio za prava zakinutih, a još kao dječak priželjkivao je “sudjelovati u javnoj službi, napraviti promjene i reformirati društvo”.

Promjenu je pokušao napraviti 2011. kao vođa studentskih prosvjeda po čemu ovog kandidata ljevice građani najviše pamte. Godinu dana prije posjetio je otok Ugljan.

“Ne zna na hrvatski ništa pričati, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao”, naveo je u rujnu Domagoj Kombura, rođak Gabriela Borića, donosi dnevnik.hr.

Iako je Borić prema prvim anketama vodio, analitičari ipak oprezniji oko današnjih izbora pa ne žele nagađati tko bi mogao odnijeti pobjedu.

 

Tko je Gabriel Boric?

Gabriel Boric je rođen u Punta Arenasu 1986. godine. Otac mu je Luis Javier Boric, podrijetlom iz Hrvatske, koji je čitav životni vijek radio kao kemijski inženjer u tvrtki ENAP, a majka Maria Soledad Font, podrijetlom iz španjolske regije Katalonije, piše Guardian. Diplomirao je pravo na Sveučilištu Čile u Santiagu.

Prije deset godina Boric je bio dio radikalne generacije studentskih vođa koji su 2011. godine predvodili prosvjede protiv nejednakosti u obrazovnom sustavu. Danas se na te prosvjede gleda kao na prethodnike većih društvenih nemira koji su zahvatili zemlju u listopadu 2019. godine, piše Guardian.

U profesionalnu politiku Boric je ušao 2013., kada je kao neovisni kandidat u južnoj regiji Magallanes osvojio zastupničko mjesto s najvećim brojem glasova. Isto se dogodilo i 2017. godine. Boric je bio jedan od zastupnika koji su 2019. godine potpisali međustranački sporazum o donošenju novog Ustava – potez za koji analitičari kažu da je bio ključan za Boricevo osvajanje simpatija lijevog biračkog tijela.

“Ovdje se događa nešto prekrasno i uzbudljivo, prijatelji”, poručio je Boric nakon ulaska u utrku za predsjednika.

“Došli smo iz socijalističkog pokreta i politički smo oblikovani borbom koja se vodila tijekom povijesti. Ako je Čile kolijevka neoliberalizma, također će biti i njegov grob”, kazao je, prenosi Index.

“Ovo je samo početak za vođe prosvjeda iz 2011. godine”, rekla je Javiera Arce, politologinja sa Sveučilišta Valparaíso. “Boric je učio na pogreškama iz prošlosti i nastojao je postići sporazume – ovo je nevjerojatno važna generacija u političkoj povijesti Čilea.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...