Nezavisna lista neće podržati proračun Županije; Vučetić: “Zadar je supermarket koji živi od svibnja do listopada”

Županijski vijećnici iz Nezavisne liste Zadarske županije, DSU, HNS i HSLS neće glasati za usvajanje proračuna Zadarske županije za 2022. na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine.

Prijedlog proračuna za 2022. s prijedlogom projekcija proračuna za 2023. i 2024. te razvojni projekti za sljedeću godinu, ističu Nezavisni s DSU-om, HNS-om i HSLS-om, sadržajno su u suprotnosti s temeljima na kojima je nastala ova županijska politička platforma s koordinatorom Kristijanom Kapovićem te članovima Skupštine Antonijem Vučetićem, Milanom Stojanovom i Markom Klancem.

– Proračun ne uvažava novu političku realnost koja je iskazana na lokalnim izborima 2021., odnosno činjenicu da župan sa svojom listom nije dobio većinu u Županijskoj skupštini da bi nastavio provoditi politiku iz prethodnog mandata – kaže Vučetić objašnjavajući kako je politička platforma Nezavisni, DSU, HNS i HSLS nastala na kritici takve politike župana Božidara Longina.

– Nema policentričnog razvoja Zadarske županije, a nema ni ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i gospodarstvo koji idu u smjeru razvoja mikroregionalnih središta Paga, Gračaca, Obrovca, Benkovca, Nina i Biograda te njihovih gravitirajućih općina. Županijsko središte Zadar se očito pretvara u jedan veliki supermarket koji živi samo od svibnja do listopada, nakon čega pada u zimski san – dodaje Vučetić upozoravajući kako se ignorira činjenica da smo nacija koja biološki rapidno izumire.

– Neslužbeni podaci popisa stanovništva su zastrašujući, pa se postavlja pitanje tko vodi hrvatske institucije na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini posljednjih 30 godina. Doživjeli smo da je Hrvatska s gotovo pet milijuna stanovnika pala na manje od četiri milijuna te dozvolili nezapamćen egzodus mladih ljudi i obitelji koji su se odselili širom svijeta u potrazi za boljim životom, umjesto da su bolji život ostvarili u svojoj domovini – naglašava Vučetić.

Nezavisni, DSU, HNS i HSLS zato čvrsto stoje na temeljima demografskog i socijalnog programa kojeg su predstavili tijekom predizborne kampanje. Sve besplatno za djecu, školarce i mlade uz uvažavanje i financijsku podršku ugroženih skupina stanovništva, posebno umirovljenika – ističe Vučetić – mora biti u temeljima županijske socijalne politike i svakog proračuna.

– Tako bismo zaista pokazali koliko držimo do naših sugrađana kada su u nemoći ili kada nisu materijalno zbrinuti. Briga o starijima i djeci, odnosno poštovanje koje im ukazujemo kada nisu u punoj moći ili kada se tek razvijaju i treba im osigurati bolju budućnost, pokazuje zapravo koliko se možemo nazvati civiliziranim društvom – poručuje Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...