Nova luka u Tkonu izgleda impresivno, po broju prevezenih putnika deveta je u Hrvatskoj

Završnom konferencijom projekta u hotelu Kolovare danas je svečano obilježen završetak radova na preko 32 milijuna kuna vrijednoj izgradnji trajektne luke Tkon.

Riječ je o projektu Županijske lučke uprave Zadar, prvijencu među ukupno 28 projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji su financirani bespovratnim sredstvima Europske unije.

Ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola zahvalio je svima koji su ih pratili na tom putu, a posebno svom timu.

“Ovo je velika svečanost za našu malu lučku upravu. Dobili smo pohvalu da je ovaj projekt ogledni primjerak kako se ovakvi projekti moraju raditi. Ponosan sam što smo ga uspješno završili, bez financijske korekcije. Jedan smo završili, a drugi smo već započeli. Riječ je o preko 90 milijuna kuna vrijednom projektu dogradnje luke Sali. Iza svega stoji tim od svega dvoje-troje ljudi koji izuzetno radi. Ovom prilikom od srca im zahvaljujem i nadam se da ćemo na tom putu nastaviti dalje“, poručio je Škibola.

Njegova pomoćnica Branka Batur prezentirala je uzvanicima rezultate projekta koji je obuhvatio izgradnju gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora i ukrcajnog čekališta, plato trajektnog pristaništa, podmorski propust, plato ukrcajnog čekališta i parkiralište.

“Luka Tkon je po broju prevezenih putnika (500.000) deveta u Republici Hrvatskoj, dok je 11. po broju prevezenih vozila (120.000), odnosno druga po ostvarenom prijevozu putnika i vozila u Zadarskoj županiji. Projekt je bio zahtjevan jer smo prvi u Hrvatskoj povukli bespovratna sredstva. Danas su ostvareni svi rezultati projekta: poboljšanje organizacije usluge pomorskog prijevoza tijekom cijele godine, dostupnost svakodnevnih aktivnosti za otočno stanovništvo, smanjenje gužvi, koje su bile velike tijekom ljetnih mjeseci, te olakšana povezanost. Dobili smo modernu i sigurnu luku”, rekla je Batur.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković naglasio je značaj ovog projekta za demografsku sliku na otocima.

“Svi smo svjesni toga da će zadovoljni stanovnik ostati živjeti u svojoj sredini. Mi kao Zadarska županija, kao i svaki naš grad i općina, kontinuirano iz dana u dan radimo na projektima kako bismo stanovnicima omogućili da ostanu živjeti u svom mjestu. Najbolji dokaz za to bit će novi popis stanovništva prema kojemu je upravo Zadarska županija jedna od onih koji imaju najmanji pad stanovništva u odnosu na 2011. godinu”, poručio je Vicković.

Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, istaknuo je kako je upravo projekt izgradnje trajektne luke Tkon označio početak “renesanse na hrvatskoj obali”.

“Sjećam se kad nam je Davor prišao i rekao da ima kvalitetan i dobar projekt koji služi za povezivanje otočana. U razgovoru s ministrom, te u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova, pronašli smo modalitet kojim smo pokrenuli obnovu naših luka. One su od krucijalnog značaja za život otočana, ali i za dolazak turista. Potpisali smo 28 velikih projekata, ukupne vrijednosti preko 1,3 milijarde kuna bespovratnih EU sredstava, a u najavi imamo još barem 15-ak velikih projekata. Županijska lučka uprava Zadar bila je pokazatelj i putokaz svim ostalim državnim i županijskim lučkim upravama kako provesti ovakve projekte“, istaknuo je Bilaver na završnoj konferenciji projekta „Izgradnja trajektne luke Tkon“.

Ukupna vrijednost projekta je 32.591.045,60 kuna, od čega 27.702.388,76 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...