Novo pravilo u cijeloj EU; Covid-potvrde vrijede 9 mjeseci, s boosterom neograničeno

Europska komisija prihvatila je danas propis o valjanosti covid potvrda u trajanju devet mjeseci od primarnog cijepljenja, odnosno nakon što se prime dvije doze cjepiva, rekao je za Reuters dužnosnik Europske unije. Novi propisi bit će obvezujući za 27 država članica od 1. veljače, rekao je dužnosnik.

Ovaj se propis može srušiti kvalificiranom većinom vlada zemalja članica europskog bloka ili jednostavnom većinom članova Europskog parlamenta, no dužnosnici kažu da za to nema dovoljno podrške. Propis zamijenjuje neobvezujuću preporuku Europske komisije iz studenoga.

Ovo pravilo vrijedi samo za međunarodna putovanja.

Temeljem ove odluke zemlje članice EU-a morat će dozvoliti putnike koji su potpuno cijepljeni pustiti preko svojih granica. Iznimka će biti pogoršanje epidemiološke situacija kad će članice moći uvesti dodatna ograničenja poput karantene ili negativnih testova. Nekoliko država poput Italije, Grčke ili Portugala sada od potpuno cijepljenih putnika traže i negativne testove.

S booster dozom cjepiva valjanost covid propusnica bit će bez vremenskog ograničenja.

Vlade zemalja članica će i dalje moći određivati koliko će covid potvrde vrijediti za pristup događajima i aktivnostima u zatvorenima prostorima unutar svojih granica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...