Ovo je sedam glavnih razloga zbog kojih vam opada kosa

Opadanje kose je normalan i prirodan proces. U jednom danu izgubimo između 50 do 100 pramenova kose. No, ako primijetite da vam opada previše kose, moguće je da je u pitanju neki drugi problem.

Ovo je sedam glavnih razloga zbog kojih vam opada kosa.

1. Ne jedete dovoljno proteina

Proteini pomažu u izgradnji kose. Ako vam nedostaje protiena, kosa može prestati rasti i možete primijetiti da gubite kosu značajnije nego inače. Ženama je potrebno oko 46 grama proteina dnevno. Preporučuje se da jedete raznovrsnu hranu da bi unijeli dovoljno proteina, a ne samo meso.

2. Nedostatak željeza

Vegetarijanci ili osobe koje pokušavaju ograničiti unos mesa mogli bi se boriti s nedostatkom željeza, a nedostatak željeza može uzrokovati gubitak kose. Prema tome, uključite namirnice bogate željezom u svoju prehranu. To su namirnice poput batata, soje, leće, špinata itd.

3. Pod velikim ste stresom

“Izuzetno stresne situaciju mogu uzrokovati gubitak kose šest tjedana do tri mjeseca nakon stresnog događaja”, kaže dermatologinja Elizabeth B. Houshmand. Dobra vijest je da će većini kosa normalno izrasti nakon što se stres smanji, iako to može potrajati i do godinu dana.

4. Koristite peglu za kosu ili uvijač

Redovito korištenje fena, pegle za kosu ili uvijača može negativno utjecati na vašu kosu te može uzrokovati opadanje kose. “Vrlo visoka toplina iz sušila za kosu i slično može dovesti do loma”, ističe dr. Houshmand.

5. Upravo ste rodili

Tijekom trudnoće tijelo prolazi kroz brojne promjene. Pri tome se mijenja i razina estrogena, što, između ostalog, uzrokuje da vaša kosa ne opada tijekom trudnoće. No, nakon poroda, možete početi gubiti kosu. Nažalost, nema brzog rješenja za to, ali s vremenom će kosa opet izrasti.

6. Imate problem sa štitnjačom

Štitnjača je odgovorna za reguliranje važnih tjelesnih funkcija poput menstrualnog ciklusa, otkucaja srca i tjelesne temperature. Problem s ovom vitalnom žlijezdom može utjecati na mnoge aspekte vašeg zdravlja, uključujući vašu kosu, kaže dr. Houshmand.

Ako primijetite abnormalni gubitak kose, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste provjerili svoju štitnjaču.

7. Počeli ste piti novi lijek

Određeni lijekovi mogu dovesti do opadanja kose, kaže dr. Houshmand za The Healthy. Kako biste otkrili je li vaš lijek odgovoran za gubitak kose, pročitajte upozorenja na etiketi lijeka te provjerite je li gubitak kose jedna od nuspojava. No, nipošto nemojte prestati uzimati lijekove bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...