Pet aplikacija koje biste odmah trebali obrisati s mobitela

Previše aplikacija može bespotrebno zauzeti prostor na vašem uređaju. Od nekih aplikacija i nemate baš koristi, a neke mogu narušiti vašu privatnost.

Ovo je pet bespotrebnih aplikacija koje biste trebali odmah obrisati s mobitela.

1. Aplikacije za skeniranje QR koda

Aplikacije ove vrste su postale znatno popularnije tijekom pandemije koronavirusa jer su brojni restorani i kafići odbacili tradicionalne jelovnike i prešli na QR kodove uz koje jednostavnim skeniranjem možete provjeriti što taj ugostiteljski objekt nudi.

No, ne biste trebali instalirati takve aplikacije na svoj uređaj, osobito ako imate noviji mobitel. Naime, većina pametnih telefona ima već ugrađenu opciju za skeniranje QR koda koju možete pronaći u postavkama samog uređaja pa vam takva aplikacija nije potrebna.

2. Aplikacije za skeniranje

Postoje razne aplikacije za skeniranje PDF dokumenata i drugih stvari, no one vam zapravo nisu potrebne jer taj posao možete obaviti i uz kameru na vašem uređaju.

U postavkama kamere možete pronaći niz opcija vezane uz osvjetljenje, izoštravanje i ostalo te ćete tako moći lako skenirati što god treba. Brisanje aplikacija za skeniranje oslobodite će dosta prostora na vašem uređaju, ali će spriječiti i da treća strana prikuplja vaše podatke.

3. Facebook

Koliko dugo imate ovu aplikaciju na mobitelu? Ako ste je instalirali prije nekoliko godina, ona zauzima ogroman dio prostora na vašem uređaju. To je zato što se aplikacije s vremenom spajaju drugim programima u složenu mrežu podataka.

Sve to može usporiti vaš mobitel, a usto će vam nedostajati prostora za nove stvari. Zbog toga se preporučuje da povremeno obrišete aplikaciju i zatim ponovno instalirate Facebook. No, to je samo privremeno rješenje. Jedino trajno rješenje jest da trajno obrišete aplikaciju.

4. Aplikacije za svjetiljku

Ove su aplikacije bile posebno popularne kada su se pametni telefoni tek pojavili. No, danas svaki od njih dolazi s već ugrađenom svjetiljkom koju ćete najčešće pronaći u postavkama samg uređaja.

Unatoč tome, i dalje postoje brojne aplikacije za svjetiljku, ali njihov glavni cilj je preuzimanje vaših osobnih podataka i mogu biti prilično opasne jer neke od njih mogu sadržavati i viruse. Stoga bi bilo najbolje da takve aplikacije obrišete sa svog mobitela.

5. Određene ugrađene aplikacije

Bez obzira na to koristite li Android ili iPhone, vaš uređaj je krcat određenim postojećim aplikacijama koje vjerojatno nikada nećete koristiti. One zauzimaju dosta prostora na vašem uređaju, a zapravo nemate koristi od njih, piše Komando. Uz to, neke od njih proizvođači zaključaju da ih ne biste mogli obrisati.

To su aplikacije kao PowerPoint, Play Music, FaceTime, Vrijeme, Podcast i brojne druge. Ako ih ne koristite, pokušajte ih deinstalirati.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...