Preimenovano više ulica u Beogradu; Zadarska nestala ranije, od danas nema Kornatske, Šibenske…

Zastupnici u Skupštini grada Beograda danas su usvojili nekoliko odluka o preimenovanju ulica koja nose imena hrvatskih gradova.

Riječka ulica na teritoriju općine Vračar preimenovana je u Ulicu kneginje Julije, a Ulica vojvode Hrvoja u Ulicu kneza Stracimira, vladara i brata Stefana Nemanje.

Kornatska ulica na teritoriju općine Palilula je preimenovana u Ulicu Henryja Jamaisa. Jamais je bio francuski liječnik i znanstvenik i jedan od svjetskih pionira u liječenju radijacijske bolesti tijekom pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Lošinjska ulica na Zvezdari preimenovana je u ulicu pisca Vladana Desnice, a Šibenička u ime bojnika Ive Fregla, pripadnika jugoslavenske vojske slovenskog porijekla.

Ulica Ljudevita Posavskog na teritoriju Voždovca preimenovana je u Ulicu Aleksandra Mišića, sina vojvode Živojina Mišića.

Sjetimo, ranije je Zadarska ulica u starom dijelu grada preimenovana u ulicu književnika i nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića, a Zagrebačka u ulicu Koče Popovića, revolucionara čija je rodna kuća u nekadašnjoj Zagrebačkoj ulici.

Od 2000. godine do danas u Beogradu je preminenovano više od 9000 ulica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...