Prva dva slučaja omikrona otkrivena u Hrvatskoj, otkriveno kakve simptome imaju zaraženi

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da su u Hrvatskoj otkrivena prva dva slučaja zaraza omikronom, novim sojem koronavirusa.

Mikrobiolog Bernard Kaić rekao je da su oba pacijenta ispitana i da su uzeli njihove kontakte. ”Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor oboljenja jer nisu putovali izvan Hrvatske, ali moguće je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojemu su bili skupa. Sudionici tog poslovnog skupa su isto kontakti i moraju u karantenu, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor. Svi su pozvani na testiranje i danas ih je 13 već bilo. Na skupu je bilo i stranaca”, otkrio je i dodao da su oba oboljela pacijenta cijepljena.

”Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom imamo podatke da je zaštita od razvoja srednje teških do teških oblika bolesti prilično solidna, oko 90 posto čak, kažu. Zaštita je solidna, a prerano je za reći kolika je zaštita od blažih oblika. Ali prilično brzo ćemo doći do i tih podataka”, rekao je, donosi dnevnik.hr.

Kaže da dvoje oboljelih nemaju težak oblik i otkriva kakve simptome imaju. ”Povišenu temperaturu i kao da ih je vlak zgazio. Ili kamion”, kaže Kaić.

”Neminovno je da dođe do novih slučajeva. Bit će novih slučajeva sigurno”, rekao je Kaić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...