RAZGOVOR Peter Vilfan: “Pezzi mi je rekao da moram mrziti KK Zadar, navijati za Hajduk i da volim bevandu”

Razgovarali smo s Peterom Vilfanom (64 god., 190 cm.) jednim od najboljih igrača u povijesti slovenske košarke, u karijeri je igrao za ljubljansku Olimpiju, splitsku Jugoplastiku i beogradski Partizan. Bio je pravi mangup na parketu, imao je tu pozitivnu drskost i bezobrazluk koji bi svaki igrač trebao imati. Pronašli smo ga na skijanju, na vrhu Rogle, ali ipak se javio kad je košarka u pitanju.

 

Pero, s čime se baviš trenutno?

– Radim već trideset godina kao sportski TV komentator na kanalu POP TV i Kanal A, prenosim utakmice slovenske reprezentacije, taj posao bez neke lažne skromnosti, smatram kako radim najbolje u Sloveniji. Ja imam stil komentiranja kao nekada kada sam aktivno igrao, potpuno se uživim u prijenosu, brzo pričam i razmišljam. Kod mene u prijenosu nema zastajkivanja, non stop pričam, nešto kao talijanski komentatori na RAI- u. Također, imam i svoju košarkašku školu u Ljubljani koja postoji već punih 29 godina. Preko ljeta organiziram i Ljetni košarkaški kamp u Strunjanu, na slovenskoj obali.

Slovenska i hrvatska košarka su što se kvalitete tiče nebo i zemlja, daleko ste ispred?

– Razlika je po meni što u ovom trenutku Slovenija ima Luku Dončića, tu je i Goran Dragić, Hrvatska doduše ima nekoliko odličnih igrača, i u NBA, ali niti jedan nije magnet kao Dončić. Također, mislim da naš košarkaški savez radi kvalitetnije ovog trenutka, od vašeg.

Sjećate li se vaših gostovanja u dvorani Jazine?

– Nosim najljepše uspomene iz vrućih Jazina, u toj dvorani uvijek je bio košarkaški rat na parketu i na tribinama, ali taj rat, i tih pet tisuća gledatelja koji su bili kao sardine u krcatoj dvorani i ta borba mene je dodatno dizala, to me ispunjavalo adrenalinom. Obožavao sam taj pakao Jazina. Nikad me zadarska publika nije vrijeđala, čak ni kada sam igrao za Partizan, znao sam s tim navijačima uspostaviti nekakav normalni kontakt. Navijač sam Olimpije, Partizana i Splita, ali Zadru želim da se što prije vrati na ono mjesto koje mu pripada, a toj je sami vrh u regionalnoj košarci.

Totalni ste bili mangup ex yu košarke, sjećamo se onog međusobnog dodavanja u Beogradu između pokojnog Bobana Petrovića iz Partizana i vas u dresu Olimpije, svi su vas proglasili prvorazrednim luđacima, dobili ste tehničke i isključeni ste s utakmice?

– Ha ha.. to je bio vic koji smo Boban i ja unaprijed isplanirali. Na toj utakmici on me čuvao, u jednom trenutku sam ga pitao, Bobane ako ti dodam, hoćeš li mi vratiti loptu, kaže on hoću, ja sam mu naravno dodao loptu. Nastala je totalna zbrka na terenu, utakmica je na trenutak prekinuta, prekinut je bio i Tv prijenos, komentator nije znao što se dešava, nastao je cirkus. Boban i ja preko noći smo postali luđaci.

Bili ste majstor za zafrkanciju, ali i drskost?

– Da, pravi mangup, prgav, koji je bio ako treba spreman i za potući se. Primao sam batine, ali sam ih znao i dati, žestoko uzvratiti.

Dolazite li u Zadar?

– Svako ljeto s prijateljima iz Slovenije odmaram se na Silbi, i mogu vam reći kako me to opušta u potpunosti. I sam grad Zadar se promijenio, nabolje, prekrasan je Zadar.

 

Pero, trenutno ste na Rogli na skijanju, poručite nešto svima u Zadru?

– Ha ha.. evo i skijam, ma svestran sam. Evo otkrit ću vam, kad sam došao u Jugoplastiku, legendarni radio komentator Edo Pezzi mi je rekao, mali slušaj me, tri stvari zapamti, kad te budu pitali na prvoj press konferenciji moraš kazati kako navijaš za Hajduk, da piješ bevandu i da mrziš KK Zadar. Pitam ja Edu zašto, a on meni, pa zato što su Jugoplastika i Zadar ljuti konkurenti i rivali.

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...