RAZGOVOR Predrag Šarić Šiši: “Funcuti su dobri, ali daleko bolji je Tornado, zapamtio sam Boru i Butu”

Razgovarali smo sa Predragom Šarićem, popularnim Šišijem ( 62 god., 200 cm, 106 kg.) najboljim strijelcem Šibenke u povijesti. 1980.-ih je igrao u Šibenci s Draženom Petrovićem, u generaciji koja je ušla u 1. ligu i igrala dvaput završnicu Kupa Radivoja Koraća(1981./82. i 1982./83.). Oženjen je Veselinkom, košarkašicom koja je igrala za šibenski klub Elemes, otac je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Darija koji igra u NBA ligi za Phoenix Suns, i Dane, koja je bila hrvatska košarkaška reprezentativka u uzrastu do 16 godina. Osim za Šibenik, igrao je za Zadar (1988.-90., i 1992.-94.) s kojim je igrao u europskim kupovima 1993. godine, i Triglav osiguranje iz Rijeke, gdje je 1997. završio igračku karijeru, nakon čega je otvorio autoprijevozničku tvrtku.

 

 Šiši, kako posluješ s kamionima?

– Dobro, gura se nekako, ja se bavim transportom, prijevozom robe po cijeloj Hrvatskoj, imam svoje šlepere i kombije, a supruga se bavi s apartmanima. Vozim velike pošiljke robe, ima posla za onoga tko hoće raditi, ali malo je problem s gorivom, na ovoliko visoku cijenu goriva, posao mi šteka, tako da nemam neku veliku zaradu, ali moram se boriti, i to je to.

 

Sjećaš li se trenutaka provedenih u KK Zadar?

– Uvijek i to su moji nezaboravni trenuci, 1988. kad sam došao u Zadar smo bili jedna respektabilna momčad, tad su otišli Obad i Petranović, došao je trener Šakota i Trifunović Trifke, tu su bili Stojko, Komazec, Pahlić, Ćuko Blažević, Šarlija, Pop, imali smo strašan sastav, trebali smo biti te godine prvaci Jugoslavije. Toliko smo te godine bili dobri, na kraju smo bili četvrti. Da smo onda, tri kola prije kraja, u Ljubljani dobili Olimpiju i Partizan u Jazinama, imali bi startni broj jedan prije play-offa. Šteta, nije nam se poklopilo. U polufinalu Kupa Korać protiv super jakog Partizana smo izgubili, a tad su za crno bijele igrali Divac, Paspalj, Đorđević, Grbović i ostali. U Beogradu su nas tukli osam razlike, u krcatoj dvorani Jazine smo poraženi s četiri razlike, tako da te godine nismo ostvarili ono što smo trebali.

 

Dvorana Jazine ti je u srcu?

– Svakako da mi je u srcu, u dvorani u koju stane tri tisuće gledatelja, se znalo nagurati šest tisuća ljudi. Krov u Jazinama je znao prokišnjavati, znala je biti velika vlaga i oblak dima u poluvremenu od cigareta, kad se sjetim svega toga ledi mi se krv u žilama.

 

Veliko rivalstvo je bilo na utakmicama  između Zadra i Šibenke, Tornada i Funcuta?

– Moji Šibenčani su uvijek bili svoga moda, odnosno bili su nekako posebni, nije im valjao nitko, ni Zadar ni Split. Funcuti su dobra navijačka skupina, ali daleko su od Tornada, koji je najbolji. Ostali su mi u sjećanju stari navijači na legendarnom istoku Jazina, poput Bore Poštara i Marka Butića, i svih onih ostalih starijih zadarskih navijača. Pa gdje to ima da na treningu bude po tisuću ljudi, a upravo toliko ih je znalo biti na našim treninzima tih godinama u Jazinama, to me fasciniralo, to je po meni zbog jedne beskrajne, neopisive ljubavi koju je Tornado pokazivao prema KK Zadar.

 

Sin Dario je u NBA ligi u Phoenix Sunsima?

– Da, bio je povrijeđen i oporavlja se nakon ozljede koljena, osjeća se dobro, već je počeo lagano trčkarati, radi u teretani, nadam se kao će zaigrati do ožujka sljedeće godine, ali nije dobra ova sva situacija s Covidom u SAD-u, tako da me to najviše brine.

 

Koga vidiš od bivših suigrača?

– Sretnem Blaževića, Šarliju, Mujagića, Kelečevića vidim u Zagrebu, zatim sretnem Petanija, Šuljka i Z. Babića ne vidim. Popa slabo viđam, on je u nekom svom ritmu, a i ja se ne izlažem pretjeranom riziku otkad su uveli ove Covid potvrde. Kad dođeš u moje godine svega se bojiš, svaki dan pričaju o toj koroni tako da nas i još više straše.

 

Kvaliteta košarke općenito, kakva je ?

– Nemojmo se zavaravati, ABA liga kakva je da je, treba je igrati, jer je miljama bolja od hrvatskog prvenstva. Ako u dvorani Krešimir Ćosić ne gledamo Crvenu zvezdu, Cedevita Olimpiju, Partizan, Budućnost i druge, tada ne gledamo ni pravu košarku, ABA liga je kvaliteta i Zadar je svakako mora igrati.

 

Poruka za kraj?

– Daj Bože da prođe ova pošast, ova korona, pa da opet u dvorani Krešimir Ćosić bude sedam, osam tisuća ljudi na tribinama. Pozdrav svim Zadranima, puno zdravlja i da nemaju puno šokova u 2022. godina, od srca im želi njihov Šiši.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...