Što očekivati nakon blagdana, treba li nas brinuti omikron?; “Znamo da se radi o virusu koji je zarazniji”

Mnoge zemlje ovih dana ruše broj novozaraženih koronavirusom i to točno godinu dana nakon što je počela kampanja cijepljenja u Europi. Zbog širenja nove omikron varijante virusa pooštravaju se mjere diljem Europe tijekom blagdana, a spominje se i četvrta doza cjepiva. U Hrvatskoj širenje zaraze proteklih dana usporava.

Što možemo očekivati nakon blagdana, treba li nas brinuti omikron, postaje li postcovid sindrom sve veći problem? Na ta su pitanja u emisiji “U mreži prvog” odgovorili predstavnica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franović, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnih sustava Alma Rožman i epidemiolog zaraznih bolesti i mikrobiolog Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina.

 

“Europa se suočava s još jednom vrlo izazovnom zimom”

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila na nadolazeću “oluju omikrona”. Za razliku od Hrvatske mnoge europske zemlje postrožile su mjere, otkazuju se tisuće zrakoplovnih letova, otkazuju se novogodišnje svečanosti, blagdanski sajmovi…

“Europska regija suočava se s još jednom vrlo izazovnom zimom i povećanim brojem osoba koje su zaražene i s povećanim intenzivnim prijenosom koji sve više opterećuju zdravstveni sustav u mnogim zemljama. Nekoliko je mogućih razloga tome, prisutna je još uvijek dominantna, vrlo zarazna delta varijanta, postoji još uvije veliki broj ljudi koji nije cijepljen i koji su podložni ovom virusu, u zimskim mjesecima pogotovo u ovo blagdansko doba okupljamo se više u zatvorenim prostorima, a one mjere koje nam mogu pomoći u suzbijanju širenja ovog virusa, nošenje masaka i održavanje distance su još uvijek neujednačene”, rekla je Iva Pejnović Franović.

“Podaci koji nam pristižu govore da slučajevi koje smo promatrali u mlađim, zdravim dobnim skupinama koje su mobilne i cijepljene su nešto blaže kliničke slike, no on se može prezentirati od asimptomatske infekcije, blage infekcije, ima osoba kojima je potrebna hospitalizacija, a nažalost osobe su i umrle, prema tome nevezano koja je varijanta tu, sve one mjere koje postoje su još uvijek valjane bez obzira o kojoj varijanti govorimo. Važno je da zemlje mogu spriječiti širenje i omikrona i delta varijante, cjepiva nisu umjesto maski, distanciranja, i higijene ruku, to sve zajedno trebamo činiti dosljedno i na ispravan način”, dodala je Pejnović Franović.

 

Epidemiolog: Virus kao virus ima više šanse da se proširi

“Znamo da se radi o virusu koji je zarazniji, virusu kod kojega su inkubacijska vremena kraća. Što se tiče dijagnostičkog dijela naviknuti smo da kod osoba s prijašnjima varijantama da pozitivitet antigenog testa prestaje četvrti dan od početka simptoma, kod omikrona to traje dulje. Virus kao virus ima više šanse da se proširi, da se događaju ‘superspreader events’, slučajevi kod kojih jedna osoba može zaraziti jako puno osoba”, naglasio je epidemiolog Marijo Parčina.

“Već od prošle godine u srpnju smo mi počeli voditi brigu o pacijentima koji su preboljeli covid, najčešće s onima koji su ga preboljeli kod kuće, koji su se izliječili, ali su im ostale posljedice. Uglavnom zbrinjavamo pacijente koji su preboljeli upalu pluća, koji su imali dugotrajnu pneumoniju koja je izazivala izražene simptome koje smo mi liječili i na kraju rehabilitirali, s obzirom na to da su nekima ostale dulje posljedice na plućne funkcije, pa smo ih morali zbrinuti u našoj plućnoj rehabilitaciji”, objasnila je ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnih sustava Alma Rožman.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...