Svjetska banka daje novac za uvođenje cjelodnevne nastave u osnovnim školama

Odbor direktora Svjetske banke u utorak je Republici Hrvatskoj odobrio zajam u iznosu od 25 milijuna eura (ekvivalentno 28,9 milijuna USD) za projekt poboljšanja uvjeta za učenje u odabranim osnovnim školama, priopćeno je u srijedu iz ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

“U okviru projekta Republika Hrvatska: ususret održivom, pravednom i učinkovitom obrazovanju (OPU obrazovanje)  Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) pružit će se potpora u uvođenju sustava cjelodnevne nastave u odabrane kole kako bi se povećanjem sati nastave te poboljšanjem edukacije nastavnika i školske infrastrukture poboljšali i ishodi učenja učenika, osobito onih u nepovoljnom položaju.

Budući da će se školski dan bolje uskladiti s uobičajenim radnim danom, mladim majkama i očevima djece koja pohađaju cjelodnevnu nastavu olakšat će se sudjelovanje na tržištu rada, a time i povećanje prihoda. Zahvaljujući projektu jačat će se i kapaciteti MZO-a za proširenje sustava cjelodnevne nastave u cijeloj zemlji te provedbu potrebnih sektorskih reformi”, navodi se u priopćenju.

Predloženim projektom poduprijet će se sustavna transformacija osnovnog školstva u Hrvatskoj.

U okviru projekta osigurat će se tehnička pomoć i infrastruktura potrebne za uvođenje cjelodnevne nastave u 50 demonstracijskih škola.

Zahvaljujući tako izgrađenim kapacitetima nadležna tijela moći će model cjelodnevne nastave uvesti u cijeloj zemlji.

Izravni korisnici projekta bit će, među ostalima, 32.500 učenika, njihovi roditelji te nastavno i administrativno osoblje.

U okviru projekta podržat će se i izrada novih infrastrukturnih standarda za hrvatske škole, koji će uključivati i otpornost zgrada na potrese te primjere najbolje prakse povezane sa standardima OECD-a i EU-a u području klimatskih promjena, okoliša i energetske učinkovitosti, što će pridonijeti ostvarivanju europskog zelenog plana, dodaje se u priopćenju.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...