Utajili porez na uvozu i prodaji rabljenih automobila, oštetili proračun za više od 6 milijuna kuna

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanja nad dva hrvatska državljanina u dobi od 41 i 45 godina, koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, i to: utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Tako se 41-godišnjaka sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na zadarskom području u periodu od mjeseca svibnja do kolovoza 2019. godine, u nakani da to trgovačko društvo ne plati porez na dodanu vrijednost u poreznim prijavama koje je podnio nadležnoj ispostavi porezne uprave i u poslovnoj dokumentaciji društva neistinito prikazao podatke o stjecanju dobara unutar EU, a radilo se o uvozu i prodaji rabljenih vozila.

Sumnja se kako je na taj način po osnovi manje obračunatog i plaćenog poreza na dodanu vrijednost oštetio državni proračun RH u iznosu od preko 2.800.000,00 kuna.

Nadalje, 45-godišnjaka se sumnjiči da je je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na širem zadarskom području u nakani da to trgovačko društvo ne plati porez na dodanu vrijednost, u vremenu od veljače do studenog 2018. godine, u poreznim prijavama koje je podnio nadležnoj ispostavi porezne uprave i u poslovnoj dokumentaciji društva neistinito prikazao podatke o stjecanju dobara unutar EU, a radilo se o uvozu rabljenih vozila.

Sumnja se kako je na taj način je oštetio državni proračun po osnovi manje obračunatog i plaćenog poreza na dodanu vrijednost u iznosu od preko 3.300.000,00 kuna.

Protiv obojice osumnjičenih se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...