Cestitka_Uskrs

Vlada ukinula odredbu o zamrzavanju cijene goriva, od sutra nove cijene na pumpama

Vlada je u ponedjeljak ukinula Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela u maloprodaji i tako spriječila udar na standard građana.

Uredba o ukidanju spomenute uredbe stupa na snagu prvog dana od dana objave u “Narodnim novinama“, točnije od utorka, 7. prosinca.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na uvođenje te uredbe prije mjesec i pol dana, kazavši da je Vlada na vrijeme reagirala kada su se podigle cijene i benzina i dizela te da je zahvaljujući pravovremenoj reakciji spriječen udar na standard građana i gospodarstvenika.

“Smatram da smo s ovom pravovremenom uredbom napravili odličan potez. Neke zemlje su slijedile taj naš primjer. Sada, s obzirom na načela slobode tržišta i u promijenjenim okolnostima stavljamo tu uredbu van snage i važno je da naši građani shvate da imamo ovakav alat i mehanizam u rukama. U slučaju da je to potrebno, zaštitit ćemo ih s obzirom na sve što smo napravili u potekle dvije godine upravljanja prije svega sa zdravstvenom krizom, a onda i svim drugim posljedicama”, naveo je Plenković.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić podsjetio je da je Vlada prije gotovo dva mjeseca donijela Uredbu utvrđivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom su bili utvrđeni iznosi najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

“Obzirom da je od donošenja Uredbe, njezinih izmjena i dopuna, došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, što bi se odrazilo na cijene od sutrašnjeg dana, potrebno je donijeti uredbu o prestanku važenja ove uredbe kako bi trgovci moglo ponovno cijene naftnih derivata formirati slobodno”, rekao je Ćorić.

Naglasio je kako su se u protekla dva mjeseca, donošenjem Uredbe, stabilizirali uvjeti na domaćem tržištu , ali i očekivanja krajnjih kupaca i ukupne javnosti.

“Uredba je u potpunosti ispunila cilj svog donošenja i od sutrašnjeg dana njezinim prestankom važenja dopustit ćemo da se maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata formiraju slobodno”, istaknuo je Ćorić dodavši kako se nada da do sličnih situacija neće doći i ubuduće, no ako dođe Vlada će, kazao je, ponovno reagirati.

Inače, cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna gotovo 4 posto, na 69,88 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,8 posto, na 66,26 dolara. To je šesti tjedan zaredom kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od studenoga 2018. godine. Nakon što su krajem listopada dosegnule najviše razine u tri godine, cijene nafte skliznule su oko 18 posto.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić još je u petak kazao da od sljedećeg utorka ta uredba više neće imati smisla i u skladu s tim će se povući određeni koraci.

Podsjetimo, Vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana mogu prodavati Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11,10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Nadalje, 11. studenoga Vlada je produljila važenje te uredbe za još 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva.

Hrvatska je od 2014. u situaciji da joj tržište u potpunosti određuje cijene goriva. No, Vlada je u listopadu po prvi put posegnula za člankom 9. stavak 2 Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena, uslijed snažnog skoka cijene nafte na međunarodnim tržištima zbog oporavka potražnje nakon pandemije.

Spomenuti članak govori da Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

Premijer Plenković na kraju sjednice najavio je da će ovoga tjedna redovita sjednica Vlade biti u petak, budući da je u srijedu i četvrtak u posjeti Ukrajini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...