Vladin epidemiolog: “Ne vidim razlog zašto covid potvrde nisu uvedene i u privatni sektor”

Gost Novog dana bio je epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić.

Rekao je da će se “broj umrlih koji trenutno imamo, od 50 do 70 dnevno, nastaviti još 10 do 15 dana, a onda očekujem pad”.

Pozvao je sve da se cijepe booster dozom, a testiranje na antitijela, kaže, nije potrebno.

“I onima koji imaju imaju antitijela booster doza neće škodit, neće im se ništa dogoditi ako uzmu booster dozu. Treba se cijepiti. Razina protutijela može samo rasti”, rekao je.

Određene nuspojave nakon cijepljena, kaže Kolarić, su normalne.

“Oni koji su razvili reakciju prva dva-ti dana nakon cijepljena vjerojatno su razvili protutijela. Ima i onih koji tiho razviju protutijela. 30 do 40 posto imat će nuspojave poput temeperature, malaksalosti, glavobolje… Mi cijepljenjem imitiramo prirodnu infekciju, komadić virusa, možemo imati simpomte bolesti. I cijepljenjem stvorimo protutijela, kad dođe stvarni virus ona ga odmah napadnu”, rekao je Kolarić.

Covid-potvrde smanjuju rizik zaražavanja i omogućavaju sigurnije druženje

Koliki su izgledi da ćemo se i dalje morati docjepljivati?

“Postoji mogućnost da se virus eliminira i nestane, ali zasad vjerojatnije izgleda da će postojati još neko vrijeme i cirkulirati u populaciji i moguće je da ćemo se periodički trebati cijepiti i na taj način ćemo smanjiti broj umrlih i pritisak na bolnički sustav”, odgovorio je Kolarić.

Mnogi se, posebice neki političari, bune protiv covid-potvrda i nekih drugih epidemioloških mjera, no Hrvatska je među zemljama s najliberalnijim mjerama.

“Da, imamo liberalne mjere, veći broj umrlih na milijun stanovnika i manje cijepljenih. To ide jedno s drugim. Parlament je zakonodavno tijelo. Oni se trebaju brinuti oko zakonskog okvira, a kako to utječe na samu epidemiju, mislim da nisu, barem velika većina njih, kompetentni, to jednostavno nije njihova struka”, rekao je Kolarić.

Covid-potvrde smanjuju rizik zaražavanja i omogućavaju sigurnije druženje i neke druge aktivnosti, istaknuo. Protivnici pak upozoravaju da mjere nisu razmjerne.

“Slažem se, ja bih da se to ujednači. Da mjera bude prihvaćena trebala bi imati jednakost u primjeni. Ne vidim zašto su uvedene samo u javni sektor, zašto nisu i drugdje, u privatni sektor”, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...