Vrhovni sud potvrdio 30 godina zatvora muškarcu s Paga koji je s balkona bacao vlastitu djecu

Vrhovni sud Hrvatske u trećem stupnju donio je presudu kojim je odbio žalbu optuženog oca s Paga koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog pokušaja teškog ubojstva svoje četvero djece u dobi od tri, pet, sedam i osam godina. Protiv ove presude 56-godišnjak više nema pravo žalbe. Time je potvrđena kazna dugotrajnog zatvora od 30 godina, piše Jutarnji list.

Osim zatvorske kazne izrečena mu je i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja zatvorske kazne, u koju mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 28. veljače 2019. godine.

Kao što je već poznato, otac je 28. veljače 2019. godine ujutro uzeo jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali. Bacio ih je s terase ispred ulaznih vrata stana s visine od gotovo pa pet metara na betonsku podlogu u dvorištu. Djeca su ozlijeđena. Jedno je dijete zadobilo teške i po život opasne ozljede, a jedno dijete teške ozljede. Smrt djece izbjegnuta je samo stjecajem sretnih okolnosti.

Vrhovni sud smatra da je odluka drugostupanjskog suda o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenih kaznenih djela. Kazna nije ni prestroga ni preblaga (utvrđene pojedinačne kazne zatvora za svako djelo osam godina, opozvana uvjetna osuda iz 2017. kojom je optuženik proglašen krivim zbog povrede djetetovih prava i osuđen na kaznu zatvora 1 (jedna) godina uz rok provjeravanja 3 (tri) godine te potom osuda na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 30 godina).

Kao otegotna okolnost cijenjena je dosadašnja osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Kao olakotna okolnost optuženiku je cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost koju nije skrivio. Utvrđen je psihoorganski sindrom uzrokovan organskim činiteljima (oštećenje moždanih funkcija) zbog čega optuženik ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju. Narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje. Kaznena djela ostala su u pokušaju.

Jedinstvenom kaznom dugotrajnog zatvora 30 godina, koja obuhvaća i kaznu iz opozvane uvjetne osude, ispunit će se svrha kažnjavanja i izraziti jasna društvena osuda. Kazna treba utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i ubuduće ne čini kaznena djela, a svim građanima pokazati da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje njihovih počinitelja pravedno. Osim toga, pojačat će se povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...