Vučetić: “Otvaramo li uskoro odvjetničke urede u Poliklinici? Ionako je privatni interes važniji od javnog”

Predstavnici političke platforme Nezavisne liste Zadarske županije sa županijskim DSU-om, HNS-om i HSLS-om, danas su rezimirali političko djelovanje u Županijskoj skupštini Zadarske županije tijekom posljednjih šest mjeseci.

– Dobili smo potporu građana kako bi u okviru mandata koje smo osvojili artikulirali naše politike i programe. Relativni pobjednik izbora HDZ nas je zvao na dogovore koji su rezultirali formiranjem većine u Županijskoj skupštini s 21 mandatom i izborom Antonija Vučetića za predsjednika Skupštine – podsjetio je Kristijan Kapović, koordinator Nezavisnih, DSU-a, HNS-a i HSLS-a, na osnovne činjenice vezane uz početni dogovor s HDZ-om i naglasio kako se tijekom sljedećeg četveromjesečnog razdoblja Vučetić pokazao kao najbolji dosadašnji predsjednik Županijske skupštine.

– Vučetić se nametnuo kao politički faktor spreman prihvatiti sve kvalitetne prijedloge, kako vladajućih tako i oporbe, a uspio je u tom kratkom razdoblju Skupštini vratiti dignitet. Svjedoci smo kako se ne samo Županijska skupština, nego i sva druga predstavnička tijela, gradska i općinska, svode na cirkus i reality show – upozorio je Kapović, ističući kako politika mora biti ozbiljan i odgovoran posao.

U tom kontekstu, Kapović je dalje naveo kako je od dogovora s županijskim političkim partnerom, postignutog sredinom lipnja, pa do 26. listopada kada je Vučetić podnio neopozivu ostavku, HDZ cijelo vrijeme pokušavao umanjiti vrijednost i sadržaj tog dogovora.

– Imali smo nekorektnog političkog partnera i ljude koji ne drže do svoje riječi i stisnute ruke – kazao je koordinator Nezavisnih, DSU-a, HNS-a i HSLS-a. Kapović je ukazao na još jednu činjenicu: nakon što je Vučetić podnio ostavku – zbog rušenja ranije postignutog dogovora – formirana je nova većina u Županijskoj skupštini koju su svojim glasovima potvrdili Rajka Rađenović iz SDSS-a, potom Nenad Klarić koji je napustio Domovinski pokret upisujući se u HSP AS te nezavisni načelnik Stankovaca Željko Perica. Glas podrške HDZ-u od Perice i drugih vijećnika iz političkog šešira dotad oporbenog Ive Žuvele, primjerice na glasovanju o proračunu, kamenčić je u cipeli koji žulja oporbenu političku platformu Nezavisnih, DSU-a, HNS-a i HSLS-a. Riječ je o dvije velike političke platforme, naglasio je Kapović, koje su zajedno dobile 15.000 glasova izražavajući svoj program na retorici protiv HDZ-a.

– Gradili su svoju političku priču na kritici HDZ-a govoreći kako je riječ o korumpiranoj, lopovskoj stranci i kriminalnoj organizaciji. Naglašavali su kako sa svima mogu koalirati osim sa HDZ-om, a onda su im napravili većinu niti jedan sat nakon Vučetićeve ostavke i kasnije podržali proračun u apsolutnom iznosu, onako kako ga je predložio župan. To je prevara birača. Zato smo mi drukčiji od drugih, jer držimo do svojih birača i svoje riječi. Ne može nas se kupiti niti ucijeniti – poruka je Kapovića o načinu formiranja većine u Skupštini s 18 HDZ-ovih vijećnika, jednim iz SDSS-a, jednim iz HSP AS-a, jednim iz DP-a te s pet Žuvelinih vijećnika.

– Moramo čestitati HDZ-u koji je usavršio prebacivanje oporbenih vijećnika u svoje redove. U ovom slučaju imamo 8 vijećnika izraslih na retorici protiv HDZ-a, koji sada s njima čine novu skupštinsku većinu. To se mora znati – dodao je Kapović.

Na konferenciji Kapović je bio u društvu donedavnog predsjednika Županijske skupštine Antonija Vučetića, predsjednika županijskog HNS-a Milana Stojanova, predsjednika županijskog HSLS-a Marka Klanca, predsjednika županijskog DSU-a Roberta Pelicarića, predsjednika gradskog HNS-a Maria Skelina i načelnika Općine Vir Marina Radovića.

Vučetić je također kritizirao način vladanja i upravljanja u Zadarskoj županiji.

– Ne postoji kredibilitet kojeg pokušavamo vratiti u sferu politike kao javnog djelovanja. Način na koji je sada stvorena većina u Županijskoj skupštini predstavlja sve ono protiv čega se mi borimo – istaknuo je Vučetić. Odlazak mladih iz Hrvatske i demografska katastrofa posljedica su, među ostalim, takvog djelovanja, kao i urušavanje zdravstvenog sustava. Na ovom je mjestu Vučetić apostrofirao situaciju s planiranim preseljenjem liječnika primarne zdravstvene zaštite iz Doma zdravlja u zgradu nove Poliklinike na Relji.

– Liječnici govore kako uvjeti u Poliklinici ispod svake razine i neadekvatni za rad, dok je u isto vrijeme cijeli kat s urednim prostorijama iznajmljen privatnoj poliklinici iz Dubrovnika. Objašnjenje je kako će se od privatnika dobivati 40.000 kuna mjesečno. Ako je privatni interes važniji od javnog, hoće li se onda uskoro u zadarskoj Poliklinici otvarati odvjetnički uredi – retorički se pita Vučetić, a onda i poručuje u ime platforme Nezavisne liste, DSU, HNS i HSLS.

– Ne smijemo udovoljavati privatnicima na štetu naših zadarskih liječnika koji rade u javnom interesu, jer se nečiji privatni interes ne smije pretvoriti u interes Zadarske županije. Već na sljedećoj sjednici Županijske skupštine tražit ćemo da se uređene prostorije stave na raspolaganje zadarskim liječnicima, odnosno javnom sustavu koji je servis građana. Javno zdravstvo jedan je od stupova našeg društva, brige o građanima i povratka naših mladih ljudi iz zemalja EU – poruka je Vučetića.

Brine ih i sudbina zgrade Zadarske županije.

– Njezino preseljenje izvan Poluotoka postalo je politički i društveni problem, iako je riječ o tehničkom problemu. No vidjet ćemo nakon preseljenja što će biti sa sadašnjom zgradom Zadarske županije, odnosno hoće li završiti u rukama privatnika, ili će ostati u javnom interesu. Odgovorno tvrdimo da državne institucije ne smiju napuštati Poluotok kao centar Zadra, jer je tako svugdje u europskim i svjetskim gradovima. Poluotok umire, doslovno se pretvara u apartmansku kulisu bez života i javnog sadržaja – ističe Vučetić.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...