Za subotu upaljen crveni alarm za velik dio obale: “Moglo bi nestati struje”

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) su zbog bure izdali za subotu crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije te narančasto upozorenje za kninsku i splitsku regiju, zapadnu obalu Istre, srednju i južnu Dalmaciju.

“Moguć prekid opskrbe strujom”

Na području zapadne obale Istre, sjeverne i južne Dalmacije te kninske i splitske regije očekuje se jako jugo i istočni vjetar prijepodne u okretanju na buru i jačanju s najjačim udarima vjetra 90-130 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već generirali ili će se tek generirati, navodi DHMZ.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu, objavio je DHMZ u upozorenju za navedene regije.

Podno Velebita očekuje se orkanska bura: Postoji rizik za osobnu sigurnost

Na području riječke regije i Velebitskog kanala, podno Velebita, očekuje se orkanska bura s najjačim udarima vjetra 120-165 km/h.

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Vrijeme će biti vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, navodi DHMZ.

Također, bit će prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, objavio je DHMZ u upozorenju za područje riječke regije i Velebitskog kanala.

U Dalmaciji jaka do olujna bura

Na području sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jaka do olujna bura s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h.

Vrijeme će biti vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, bit će prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, objavio je DHMZ u upozorenju za područja sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Kvarnerića


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...