Cestitka_Uskrs

Zadarskoj bolnici je potreban mobilni RTG uređaj; Bolesnu djecu po svim vremenskim uvjetima voze van

Kampanja udruge RTL pomaže djeci „Budi mi prijatelj“ u punom je jeku! Jedan od projekata ove godine je i nabavka mobilnog RTG uređaja za Odjel neonatologije zadarske Opće bolnice.

Bebe sada na rendgen voze po svim vremenskim uvjetima izvan rodilišta u drugu zgradu na snimanje.

Ako nedonošče smješteno u inkubatoru Jedinice intenzivnog liječenja zadarskog rodilišta treba rendgensku snimku pluća, to izgleda ovako. U transportnom inkubatoru sestre ga voze kroz dvorište bolnice do glavnog bolničkog uređaja za snimanje.

„Kad izađemo iz našeg zatvorenog dijela, prelazimo nekih skoro 200 metara udaljenosti s jednog kraja na drugi kraj bolnice. Često su to uvjeti koji nisu za takvo malo dijete. Bude i kiša, i ledeno, bude i prevruće, puno ljudi susrećemo“, kazala je Mirela Kovačević, glavna sestra Odjela za neonatologiju OB Zadar.

„Naši mališani su osjetljivi i svaka nepotrebna manipulacija pogoršava njihov ishod liječenja. Zato bi nam bio potreban mobilni RTG uređaj gdje bi se na mjestu njihova liječenja, na mjestu njihovog inkubatora vršilo snimanje, snimanje pluća, snimanje položaja centralnog katetera, tako da bi se što manje maltretirala takva djeca i poboljšali ishodi njihova liječenja“, objasnila je Linda Pavić, voditeljica Odjela neonatologije OB Zadar.

Svake godine se u zadarskom rodilištu rodi oko 1500 djece, a oko 200-ak njih treba neki oblik intenzivnog liječenja. Dvojica braće blizanaca u inkubatorima su treći dan.

„Jedan nam se rodio dobar, a drugi je išao u respiratorni distres i zahtijevao rendgensko snimanje pluća. Znači, njega smo vodili u tu udaljenu zgradu i nakon toga ga stavili na respirator. Prvo na invazivno liječenje, a onda na neinvazivni aparat. On se oporavio i dobar je“, ispričala je Pavić.

Mali Tonči je također bio na respiratoru jer po prijevremenom rođenju nije mogao sam disati.

„Jako stresno. Nakon poroda ona dva sata što sam trebala biti sretna, ja sam plakala. Nisam znala što se dešava, vani je zima, hladno je, dijete mora ići na snimanje pluća. Znam da ima problem s disanjem. Jako je teško. Pošto sam sestra medicinska, znala sam da se može dogoditi milijun nekih ružnih stvari“, rekla je Martina Ledenko iz Zadra za RTL.

Kako bi pomogli zadarskim mališanima, uključila se i Udruga RTL pomaže djeci kroz humanitarnu kampanju Budi mi prijatelj.

„Zahvaljujem se svim dobrim ljudima koji su zvali ili koji će zvati na 0609007 i pridonijeli
nabavci mobilnog RTG uređaja“, poručila je Pavić.

Prijevremeno rođene zadarske bebe nas trebaju, pomozimo im da što lakše prođu prve, ali velike životne prepreke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...