Zrmanja se izlila iz vodotoka kod Obrovca; kod Gospića izvanredne mjere obrane od poplava

Vodostaj rijeke Zrmanje koja se zbog višednevnih obilnih kiša izlila kod Obrovca, počeo je padati u nedjelju poslijepodne, sve su službe na terenu i stanje se normalizira, potvrdio je večeras Hini načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Obrovca Slobodan Jurjević. I a a širem području grada Gospića zbog obilnih oborina u posljednja dva dana došlo je do izlijevanja iz korita rijeka Novčice, Bogdanice i bujice Tisovac te su od strane Hrvatskih voda uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava.

“Oko stotinu metara uzvodno od mosta u središtu Obrovca, blizu knjižnice i čitaonice, Zrmanja se uslijed višednevnih obilnih kiša izlila, ali ni privatne kuće ni te dvije ustanove nisu bile ugrožene niti je zabilježena ikakva šteta. Već smo navikli na to da se baš na tome dijelu Zrmanja izlije i sve su službe uvijek u pripravnosti”, dodao je Jurjević.

Kiša više nije tako obilna, a počela je i oseka, što, uz smanjeni protok vode iz Hidrocentrale Velebit, također utječe opadanje vodostaja Zrmanje, koji je u 14.30 iznosio 228 centimetara.

Hidrocentrala Velebit je sukladno provedenom planu obrane od poplava smanjila protok vode te tako regulira visinu vodostaja.

Ranije je došlo očito do zabune jer je u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite poplava na Zrmanji povezana s Kosinjem u Lici koji nema veze s tokom Zrmanje.

Izvanredne mjere obrane od poplava na području Gospića

Na širem području grada Gospića zbog obilnih oborina u posljednja dva dana došlo je do izlijevanja iz korita rijeka Novčice, Bogdanice i bujice Tisovac te su od strane Hrvatskih voda uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava.

Trenutno je najteže na području Ličkog Novog gdje je poplavljeno pet stambenih i nekolicina gospodarskih objekata i stanovništvu je otežana prometna komunikacija zbog zatvorene dionice Lički Novi-Žabica (Gospić). Na terenu su sve službe i Stožer civilne zaštite grada Gospića koji su na dispoziciji ugroženom stanovništvu na poplavljenom području. Na području Pazarišta vodostaj bujice Tisovac je u blagom opadanju. Zbog trenutne situacije ograničen je cestovni promet na sljedećim dionicama:

  • Mala Plana – Velika Plana
  • Podastrana – Donje Pazarište
  • Lički Novi – Žabica
  • Smiljan – Trnovačko Novoselo
  • Smiljan – Rastoka
  • Lički Novi – Podoštra
  • Žabica – Gospić

Potrošači se obavještavaju da uslijed intenzivnih oborina na velebitskom području u pojedinim izvorištima došlo je do povišenja mutnoće i voda nije za piće u naseljima: Velika i Mala Plana, Podastrana, Donje Pazarište, Kalinovača, Popovača Pazariška, Aleksinica, Vaganac, Vranovina, Oteš, Klanac, Veliki Žitnik, Trnovac i Bužim.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...