Županija povećava subvenciju za starački dom s 500 na 800 kuna po korisniku

Dom za starije i nemoćne osobe Zadar županijska je ustanova koja u dvama objektima u Zadru te u podružnicama u Preku i Salima brine za više od 400 korisnika.

Župan Longin pohvalio je povećanje kapaciteta Doma za starije i nemoćne osobe Zadar za 51 ležaj kroz posljednje dvije godine uređenjem nekadašnjeg odjela Fizikalne terapije i preuređenjem depadanse.

Ujedno je podsjetio kako Zadarska županija, zbog znatno više cijene smještaja u privatnim domovima, sufinancira smještaj tamošnjih korisnika iznosom od 500 kuna mjesečno, a za što je tijekom 2021. godine u proračunu osiguran iznos od 3 milijun kuna.

Od iduće godine taj će iznos biti povećan na 800 kuna mjesečno po korisniku, za što je u novom proračunu predviđeno 4,2 milijuna kuna.

„Svjesni smo velike potražnje za mjesta u domovima za starije i nemoćne, a s obzirom da su kapaciteti našeg Doma nedostatni, sufinanciramo smještaj u privatnim domovima. Tu mjeru koristi više od 400 korisnika diljem županije i iznimno je dobro prihvaćena“, istaknuo je tom prigodom župan Longin najavivši da bi u idućoj godini trebali krenuti projekti izgradnje novih domova u Poličniku, Sv. Filipu i Jakovu i Preku, kao i Centra za palijativnu skrb (hospicija) u Babindubu.

„U novoj financijskoj omotnici Europske unije otvorila se mogućnost financiranja izgradnje domova za starije i nemoćne te smo u svakodnevnoj komunikaciji s resornim ministarstvom oko pripreme naših projekata. Nastojimo biti županija koja je stvorila sve preduvjete za kvalitetan život svih svojih građana, a brigu za svoje stanovnike treće životne dobi pokazujemo konkretnim mjerama, od sufinanciranja smještaja u privatnim domovima pa do projekata Pomoć u kući starijim osobama i Medicinska skrb starih osoba“, poručio je župan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...