Nobilo o Dugootočaninu koji to nije: “DORH bi trebao reagirati, ali svi znamo da neće ništa istražiti”

Javnost ne prestaje interesirati slučaj predstojnika Ureda premijera Andreja Plenkovića, Zvonimira Frke-Petešića koji je kao dužnosnik na korištenje dobio državni stan od 96 četvornih metara u centru Zagreba, Jurišićevoj ulici zato što je prijavio prebivalište u obiteljskoj kući u Salima na Dugom Otoku u kojoj zapravo ne živi.

Naime, pravo na korištenje nekretnina u Zagrebu imaju oni koji tamo nemaju prijavljeno prebivalište.

Odvjetnik Anto Nobilo kaže da cijeli slučaj potrebno istražiti i utvrditi je li Frka-Petešić ciljano prijavio lažno prebivalište.

“Situacija je neobična i u najmanju ruku je treba istražiti. Iz onog što je izbilo u javnost, vidimo da Frka-Petešić nikad nije živio na Dugom otoku. Iz toga bi proizašlo da je prijavio fiktivno prebivalište kako bi u Zagrebu stekao pravo na besplatni državni stan. Tim više zbunjuje informacija da mu supruga i djeca žive u Zagrebu. Jedino što mogu reći je da se tu treba istražiti radi li se o zloupotrebi u cilju ostvarivanja koristi ili je to splet okolnosti koje mi ne znamo”, kaže Nobilo.

Slučaj bi trebalo istražiti Državno odvjetništvo, ali, s druge stane, DORH neće ništa istražiti, to znamo svi”, dodaje Nobilo.

Zakon predviđa kazne od 500 do 5000 kuna za osobe koje prijave lažno prebivalište.

“Najmanji je problem platiti 500 kuna, ali ako je to osmišljeno kako bi se ostvarilo pravo na imovinsku korist, da ti država da stan u centru i onda ti još plaća taj stan, onda je to malo više od neistinitog prikazivanja podataka. To je onda već neka osmišljena operacija. Ne treba se zaletavati, ali institucije to moraju istražiti”, rekao je Nobilo.

Postoji mogućnost da se radi o zlouporabi, a Frka-Petešić bi u tom slučaju sigurno zbog političke odgovornosti ostao bez posla, dodaje Nobilo.

Ako se istraži i dokaže da je Frka-Petešić to svjesno napravio, može se raditi o dva scenarija.

“To može biti prevara, ako oni kojima je dao te podatke nisu ništa znali. S druge strane se može raditi o zloupotrebi ako su svi sve znali i ako su se dogovorili, ako su oni koji donose odluke znali da će biti tako. Jedino što u ovom trenutku mogu čvrsto reći je da to treba istražiti”, kaže Nobilo, prenosi Net.hr.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...