Beroš potvrdio: “Od sada će se Covid-19 moći dokazati i brzim testom, a ne samo PCR-om”

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je Splitu, a nakon što je s premijerom obišao bolnicu, govorio je o epidemiološkoj situaciji.

Na samom početku rekao da je poražavajuća informacija da samo 50-ak građana dolazi po prvu dozu cjepiva u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Ušli smo u novu godinu, razmišljamo o sljedećoj turističkoj sezoni. Ako se ne cijepimo teško ćemo imati dobru turističku sezonu. Molim vas shvatite to najozbiljnije. Moramo postići višu procijepljenost koja bi omogućila da Hrvatska bude sigurna destinacija. s ovakvim stupnjem procijepljenost i to Hrvatska nije, rekao je Beroš.

Moguće je da će Europska komisija u preporukama uvesti i pitanje stupnja procijepljenosti domicilnog stanovništva, kazao je.

Rekao je kako omikron i njegovo širenje nisu naš najveći problem, već da je to nedovoljna procijepljenost.

– Plaćamo visoku cijenu necijepljenja, poručio je i pozvao također na poštivanje epidemioloških mjera. Bolnice se pune, više u primorskim regijama, razlog je stupanj procijepljenosti, dodaje, javlja N1.

– Ako virus bude napredovao, razmišljat ćemo i o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina, kazao je Beroš.

Beroš je potvrdio i da će se covid 19 moći dokazati i brzim antigenskim testom.

– Sutra je sastanak, na uputnicu će se moći raditi brzi testovi. Prilagođavamo način i testiranja i liječenja. Naš zadatak je biti fleksibilan, rekao je Beroš.

Rekao je kako će građani kojima se test pokaže pozitivnim dobiti potvrde koje će važiti u Hrvatskoj, ali ne i na području Europske unije.

Željka Karin iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo potvrdila je da kućni antigenski testovi neće vrijediti, već samo oni koji budu išli na uputnicu.

Dodala je kako će im ovo olakšati posao, s obzirom da se antigenski test puno lakše očitava te da ga mogu očitati i sanitarni inženjeri i više medicinske sestre.

Objasnila je i da je, u slučaju da vam brzi test pokaže da ste pozitivni, točnost 98 posto. No u slučaju da je test negativan, rezultati su manje pouzdani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...