Beroš: “Razgovarat ćemo o mjerama, strategija balončića u školama je dobra”

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti oko situacije s koronavirusom.

Potvrđen je i prvi slučaj tzv. flurone, kada je osoba istodobno zaražena Covidom i gripom. Omikron se sve brže širi, dok je u Francuskoj otkrivena i nova varijanta koronavirusa koja ima više mutacija od omikrona.

“Uzroci veće zaraze su okupljanja tijekom blagdana, druženja, ostvarivanje više kontakata. Omikron je dijelom uzrok povećanom broju zaraženih. Imamo visoko suspektnih 113. Od 1000 uzoraka uzetih 21. 12  imamo tri potvrđena na omikron. Oko 30 do 40 posto pozitivnih bi mogao biti omikron. Potvrđujem prvi slučaj sezonske gripe kod 27-godišnje bolesnice, a koja je i pozitivna na koronavirus. Vijesti koje nisu dobre je opisivanje novog soja, što su napravili francuski znanstvenici, koja ima 46 mutacija i zabilježena je ulaskom osobe iz Kameruna. WHO ne pridaje veći značaj ovoj varijanti, ali to je dokaz da moramo biti pažljivi”, kazao je Beroš.

Razgovara se o mjerama.

“Sve se svodi na isto, izbjegavanje nepotrebnih kontakata. Pokušavamo naći balans. Ono što je važno je da od županijskih stožera dolaze sugestije koje se tiču okupljanja. Razgovarali smo i o online nastavi, ali to nije put kretanja. Zanemarili smo strategiju balončića odnosno, odnosno mjehurića, odnosno da bi trebalo razmišljati o nemiješanju određenih školskih skupina, kao što smo to radili u nekim ranijim valovima. Razmišljamo o ovim elementima, i sve ćemo to iskomunicirati. Razgovarat ćemo ovih dana o mjerama. Usuđujem se, iako nisam epidemiolog, reći mi kasnimo s pojavom omikrona u značajnijoj mjeri i to nam je odličan trenutak. Mi ćemo tek utvrditi stvara li omikron takav kaos kako kažu neki moji kolege”, kazao je Beroš.

“Omikron još ne dominira ali neće nas zaobići. Brojevi rastu i peti val je već tu, vezao se na četvrti val. Činjenica je da brojevi rastu, a razlog su nepridržavanje epidemioloških mjera, delta varijanta ali i pojava omikrona”, kazao je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...