Butković u Zadru najavio izmještanje pruge, spajanje Zračne luke na četverotračnu cestu, otkrio i u kojoj je fazi izgradnja Pašmanskog mosta

Ministar mora prometa i infrastrukture danas je prije obilaska radova na zadarskoj rivi održao sastanak sa zadarskim županom Božidarom Longinom. Kako je rekao župan, bio je to jedan konstruktivan i operativan sastanak.

-Imali smo dosta tema vezanih za infrastrukturne projekte koji su bitni za Zadarsku županiju. Znate da je u fazi izmjena i dopuna prostornog plana Zadarske županije, definirali smo sve prioritete i cestovnih pravaca, željeznice, Zračne luke i lučkog prometa. Imamo problem i ceste koja spaja naš CGO od Visočana prema Poličniku, zatim imamo zapadni dio grada koji trebamo rasteretiti. Vrlo bitan detalj je spoj Zračne luke na četverotračnu cestu koja će se rasteretiti i direktno će se izlaziti na autoput. Kada je u pitanju željeznica govorili smo o studiji koju smo započeli prije par godina, koliko to možemo ubrzati. Kad smo govorili o lukama, tu je luka Biograd koju bi po uzoru na Gaženicu izmjestili. Ne zaboravimo ni luku Preko. Dotakli smo se linije Zadar -Ancona koju svakako treba oživiti, rekao je Longin.

Kako je istaknuo ministar Butković, Ministarstvo trenutno ulaže preko 25 milijardi kuna u projekte na području cijele Hrvatske.

-Radovi na rivi u Zadru su, uz Tkon kao prvi europski projekt koji je išao uz podršku Ministarstva i luku Sali, veliki projekt. Zadarska županija je tu jedna od uspješnijih županija i pripremamo i dogovaramo novo financiranje i tu idemo sa lukama Preko i Biograd kao novim lukama koje će imati spremnu dokumentaciju za financiranje u novoj perspektivi, rekao je Butković, dodajući da je od cestovnih projekata apsolutni prioritet spoj Zadar 1 sa gradom Zadrom, odnosno sa četverotračnom brzom cestom. Radi se o projektu vrijednom nekoliko stotina milijuna kuna, rekao je Butković i nastavio:

-Izmještanje državne ceste D306 u zapadnom dijelu je jako bitno jer je cilj u tom dijelu rasteretiti cestu. Što se tiče ceste koja ide prema CGO-u, dat ćemo podršku da se to realizira. Dotaknuli smo se i problema izmještanja pruge. Nakon završetka studije u Bibinjama smo trebali krenuti u to, to će biti pola milijarde kuna, nemamo prometne dokumentacije i HŽ infrastruktura će u roku od mjesec dana raspisati natječaj za izradu svih projekata. Tu ćemo tražiti pomoć od EU sredstava. Zračna luka Zadar je ušla u financiranje kroz nacionalni program oporavka. Nekih 70 milijuna kuna je osigurano za stajanku i elektranu. To je projekt koji će se sto posto financirati. Razgovarali smo i o priključenju Zračne luke na postojeću četverotračnu cestu, tako da će Hrvatske ceste paralelno s ovom izgradnjom izgraditi i ovaj priključak, rekao je ministar u Zadru.

 

Novinare je zanimalo što je sa Pašmanskim mostom?

-Mi smo kao ministarstvo kroz tehničku pomoć pomogli s financiranjem početne studije. To su velik projekti, to je jedan od potentnih projekata, jedan od projekata koji ćemo nakon početne izrade studije, staviti u fazu projektiranja izrade sve potrebne  dokumentacije kako bi se financiranje moglo zatvoriti preko EU fondova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...