Čeka se iPhone 14: Nema više zubića i još sedam stvari o kojima se priča

Nije prošlo ni nekoliko mjeseci od dolaska iPhonea 13, a već smo dobili prve neslužbene informacije o njegovom nasljedniku.

Još se nismo do kraja navikli na iPhone 13, a internetom već kruže glasine o iPhoneu 14. Premda je dolazak iPhonea 14 vrlo izvjestan, službene informacije o uređaju i dalje se nalaze iza zatvorenih vrata. S obzirom da je riječ o vrlo popularnom uređaju, očekivano je da će insajderi o novom smartfonu početi pričati relativno rano.

Jedna stvar koja je sigurna je da ćemo, ako su glasine istinite, od iPhonea 14 dobiti puno više noviteta u odnosu na iPhone 13 nego što je iPhone 13 donio u odnosu na iPhone 12. Ovdje, među ostalim, govorimo o stvarima vezanima uz FaceID, kamere, zaslon kao i dostupne veličine.

Datum izlaska

Apple je iPhone 13 predstavio 13. rujna, što znači da nas od dolaska iPhonea 14 dijeli preko pola godine. Kompanija nove smartfone obično predstavlja u predvidljivom vremenskom razdoblju, što znači da ove godine, kao i prošle, novi iPhone možemo očekivati krajem ljeta.

Cijena

S obzirom da je sad prerano davati bilo kakve konkretne pretpostavke, te s obzirom da je nestašica čipova tema i u 2022., moguće je da će se cijena uređaja možda i mijenjati, no šanse su relativno male. Apple se, naime, pokazao kao kompanija koja je vrlo otporna na promjene cijena, čemu svjedoči i iPhone 13 čija je startna cijena bila ista onoj prošlogodišnjeg uređaja, piše TechAdvisor.

Što očekivati od iPhonea 14?

Za početak, čini se da će Apple nakon dvije godine napustiti ideju o minijaturnom iPhoneu te ju zamijeniti ‘Max’ opcijom za sve mobilne uređaje, a ne samo liniju Pro. Poznati insajder Ming-Chi Kuo predlaže da će Apple napustiti iPhone mini nakon slabe prodaje te se koncentrirati na verzije uređaja od 6.1 i 6.7 inča.

Elec piše da bi iPhone 14 Max mogao imati isti zaslon od 120 Hz kao i kod serije Pro, premda sve to varira zavisno o cijenama proizvodnje i dostupnosti. Puno je, doduše, izvjesnije da ćemo običan iPhone imati zaslon od 60 Hz. Apple, na koncu, svojim kupcima želi dati dodatne razlog zašto kupiti iPhone Pro.

Redizajn

Prema videu kojeg je objavio Jon Prosser, iPhone 14 će se riješiti izbočine za kameru te kamere postaviti na ravnu pozadinu, što će, sukladno, možda podebljati uređaj. Također se šuška i o povratku okruglih tipki za glasnoću zvuka, dizajn koji nismo vidjeli još od iPhonea 4. iPhone 13 će također navodno biti prvi model u dugo vremena koji će imati staklo preko traka za antenu umjesto da ih ima na bočnim stranicama smartfona.

Kućište će, prema Prosseru, biti napravljeno od titanija. Unatoč nekim najavama, izgleda da će iPhone 14 i dalje dolaziti sa Lightning ulazom.

Nema više zubića

Ming-Chi Kuo je najavio da će Pro modeli u 2022. doći sa rupicom koja će zamijeniti zubić te u kojoj će se smjestiti sva aparatura potrebna za funkcioniranje FaceID-ja. Kuovu najavu je kasnije podržao Jon Prosser, a malo kasnije i Bloombergov Mark Gunman. Svi sugeriraju, naime, da će bar jedan ovogodišnji iPhone napustiti izrez za FaceID te ga zamijeniti sa minimalističkim izrezom.

Detalji nove komponente nisu do kraja poznate, no insajder @dynandkt predlaže da će ona biti u obliku ‘ampule’ te da će u sebi imati dvije kamere. Ako glasina o drugoj frontalnoj kameri padne u vodu, oblik izreza koristit će se za ostatak senzora koji FaceID čine vrlo učinkoviim i sigurnim sustavom za otključavanja uređaja.

Treći analitiča Ross Young predlaže da će iPhone 14 imati dvije frontalne rupice – jedna će imati kameru, a druga (u obliku ampule) senzore te će biti dostupne samo na iPhoneu 4 Pro i iPhoneu 14 Pro Max.

Young je također u izbrisanom tvitu rekao da će minijaturni izrez imati projektor za FaceID, dok će ‘ampula’ imati prednju kameru i infracrvenu kameru.

ProMotion i dalje samo na Pro uređajima

Jedna od najznačajnijih ‘inovacija’ koje su stigle na iPhone 13 bila je ekran od 120 Hz. Značajka pod imenom ProMotion je bila dostupna samo na iPhoneu 13 Pro i iPhoneu 13 Pro Max. Riječ je o adaptivnoj brzini osvježenja zaslona koja predstavlja napredak u odnosu na iPhone 13 i iPhone 13 Mini koji su i dalje dolazili sa zaslonima od 60 Hz.

Ako je vjerovati insajderima, kupci ovogodišnjih uređaja susrest će se sa sličnim izborom – 120 Hz na Pro uređajima, 60 Hz na ‘običnima’.

Bolje kamere

iPhone 14 Pro će, kao što to obično ide, vjerojatno dobiti puno bolju kameru od iPhonea 13. Najnoviji CMOS senzor od 1/1.3 inča rezolucije 48Mp trebao bi zamijeniti onaj od 12 MP. Riječ je o komponenti koja bi mogla ponuditi hibritne radne režime te dramatično unaprijediti mogućnost sakupljanja svjetla.

Kuo je uvjeren da će ‘nov iPhone podržavati izlaz od 48 MP i 12 MP u istom vremenu. Spajanje piksela za stvaranje bolje slike već se koristi na Androidima, no Apple bi ga mogao iskoristiti za nekoliko svojih softverskih trikova.

Kuo također najavljuje da će uz izlaz od 12 MP CIS veličina piksela za novi uređaj porasti za 2.5 mikrometra što je puno veće od iPhonea 12 i iPhonea 13 više od trenutno dostunih Androida. Usporedbe radi, iPhone 13 ima piksele od 1.7 mikrometara, dok Pro linija diže na 1.9 mikrometara.

Uz poboljšanu kakvoću slike, Kuo vjeruje da će uređaji podržavati snimanje videa u 8K rezoluciji što je velik korak u odnosu na trenutnu rezoluciju 4K.

Čipset od 4nm

Ovogodišnji iPhone navodno će dobiti nov čipset od 4 nm kojeg razvija TSMC, a ime će mu biti A16 Bionic. Prebacivanje na užu strukturu omogućit će bolje performanse i učinkovitost koje će opet smanjiti zahtjeve po pitanju baterije. Ovu glasinu potvrđuje The Information koji citira inženjere koji su bliski sa situacijom. Reportaža sugerira da TSMC nije spreman za skok na čipove od 3 nm, premda će njihovu proizvodnju započeti prije nego što to naprave konkurenti, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...