Dario Kapović, dobitnik nagrade za najboljeg kuhara: “Nije to lagan posao kako izgleda na televizijskim emisijama”

Virski chef sa zadarskom adresom dobitnik je najznačajnije zadarske turističke nagrade »Nasmiješeno sunce« za najboljeg kuhara u Zadru u 2021. godini.

Chef Kapović poručuje:

Osjećaj je sjajan, lijepo je to priznanje. Drago mi je što je prepoznat trud koji ulažem u svoj posao i profesiju koju volim. Naravno, ponosna je i cijela kuharska ekipa s kojom radim u restoranu Bruschetta. Svima nam je drago – govori Dario Kapović, poznati i iskusni 46-godišnji virski chef sa zadarskom adresom kojemu je nedavno uručena nagrada Nasmiješeno sunce za najboljeg kuhara u Zadru u 2021.

Riječ je o najvažnijoj turističkoj nagradi i svečanosti koju su krajem prosinca u dvorištu Palače Cedulin organizirali  Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra u suradnji s HGK Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Udruženjem obrtnika Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja.

Zadarsko Nasmiješeno sunce dodjeljuje se već devetnaestu godinu uzastopno s ciljem dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga u turizmu, poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga te na kraju za samo destinacijsko prezentiranje Zadra.

Tako se ova tradicionalna nagrada na kraju svake godine daje najboljim djelatnicima u turizmu u protekloj sezoni, a Kapović ju je dobio kao najbolji kuhar u 2021.

Prije njega tu su nagradu još dobivali najbolji i najpoznatiji zadarski chefovi poput Josipa Vrsaljka, Saše Begana, Dalibora Pavlovića i Olivere Milin, dok su ovogodišnji laureati, pored Kapovića, restoran 4 kantuna u kategoriji najboljeg zadarskog restorana, caffe bar Marex u kategoriji najboljeg kafića, konoba Tovar u kategoriji najbolje konobe, potom Maja Biloglav za najbolji novi suvenir (Souvenir to go), Ivica Škriljevečki kao najbolji turistički vodič, Ante Butić kao najbolji konobar i drugi.

Kapović je ujedno, uz čistača zadarske Čistoće Nela Kapovića te bračnog para Bašić, Lea i Jagode – koji su Nasmiješeno sunce dobili u kategoriji novog suvenira za pisaći pribor od maslinovog drva – treći Viranin s Nasmiješenim suncem.

Chef Kapović ima razloga za osmijeh.

Važno je da voliš ono što radiš, jer nakon napora i truda koji uložiš, prije ili kasnije moraju doći rezultati. Kuhanje nije baš lagan posao kako to nekad izgleda na televizijskim emisijama koje su scenaristički unaprijed dogovorene. U stvarnosti je kuhanje fizički zahtjevan i težak posao, kao što u našem profesionalnom poslu postoji faktor iznenađenja. Nikad ne znaš hoćeš li kuhati 100, 200 ili 300 obroka dnevno, što znači da moraš znati poslužiti velik broj ljudi s kvalitetno pripremljenim obrocima. Sve to mora biti na nivou, odnosno mora postojati standard kvalitete. No kuhanje je istovremeno vrlo kreativan posao, a to je razlog zašto volim ovaj posao – naglašava chef Kapović koji je nakon završene ugostiteljske škole sedam godina radio kao kuhar na brodovima.

Potom je nakon povratka u Zadar radio u Falkensteineru, pa u poznatom zadarskom restoranu Kornat i sada više od pet godina u Bruschetti, jednom od najpopularnijih i od gostiju najbolje ocijenjenih zadarskih restorana. Kapović je sudjelovao na brojnim gastro i turističkim prezentacijama otoka Vira u Zagrebu, Osijeku, Ljubljani, Beogradu i gastro spektaklu u zadarskom Arsenalu, kada je tradicionalnu dalmatinsku i mediteransku kuhinju prezentirao na moderan način.

S istom je idejom sudjelovao u edukaciji kuhara virskog restorana Kotarina i kreiranju nove restoranske ponude, kao i na prvoj virskoj gastronomskoj manifestaciji Gastro & Wine Festival Vir održanoj krajem rujna 2019. na rodnom otoku.

Chef Kapović istaknuo se također početkom 2021. kada je nakon razornog potresa u Petrinji, Glini i Sisku u improviziranoj šatorskoj kuhinji s kolegama iz Bruschette kuhao za unesrećene u potresu, volontere i sve druge koji su tih dana pomagali stanovništvu Banije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...