IKEA diže cijene zbog problema u nabavnim lancima

Lanac trgovina namještajem IKEA objavio je da će podići cijene u prosjeku za devet posto budući da još ne vidi kraj poremećajima u nabavi koji podižu troškove sirovina i transporta.

Cijene će porasti u prosjeku oko devet posto na svim tržištima, uz razlike od zemlje do zemlje ovisno o stupnju inflatornih pritisaka, uključujući probleme s robom i opskrbnim lancem, objavila je u četvrtak Ingka grupa.

IKEA je već priopćila da iznajmljuje više brodova, kupuje kontejnere i preusmjerava robu između skladišta kako bi ublažila poremećaje u lancu opskrbe, ali da je sada prisiljena prenijeti troškove na kupce jer očekuje da će se poremećaji nastaviti.

“Nažalost, sada, po prvi put otkako su viši troškovi počeli utjecati na globalnu ekonomiju, dio tih povećanih troškova moramo prenijeti na naše kupce”, rekao je voditelj maloprodajnih operacija Tolga Öncü.

“IKEA se i dalje suočava sa značajnim ograničenjima u transportu i (nabavi) sirovin, što povećava troškove, i ne očekujemo poboljšanje u dogledno vrijeme”, stoji u priopćenju skupine.

Dodali su da očekuju da će se poremećaji nastaviti “daleko u 2022.”.

Ingka grupa bilježila je snažnu potražnju tijekom pandemije jer su ljudi uglavnom provodili vrijeme kod kuće. Organizirani su kao sustav franšiza, s Ingkom kao glavnim primateljem franšize s 392 trgovine i Inter IKEA-om kao davateljem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...