Iznenađenja je sve više: Ovo je pet stvari koje ćemo vidjeti na novom iPhoneu 14

Insajderi, kao i svake godine dosad, polako donose informacije o iPhoneu 14, a mi smo sakupili pet glasina o značajkama koje ćemo najvjerojatnije vidjeti u konačnom proizvodu.

Premda je u ovom trenu prilično nezahvalno donositi ikakve zaključke, jedna stvar je neminovna – ove godine vidjet ćemo još jedan iPhone. Premda je model 13 uveo jako malo značajki vrijednih prelaska s iPhonea 12, iPhone 14 trebao bi napraviti odvažniji potez ako Apple želi potaknuti vlasnike dvije godine starih uređaja da iskeširaju oko 1000 eura za novu varijantu. Ovo su stvari koje ćemo ove jeseni vjerojatno naći na iPhoneu 14.

Zbogom, zubiću

Karakterističan zubić na vrhu zaslona sadrži senzore pomoću kojih uređaj u tri dimenzije provjerava identitet vlasnika. Appleov FaceID jednostavan je i brz način autentifikacije još od iPhonea X. Najnovija iteracija Appleova popularnog smartfona mogla bi donijeti malu promjenu na tom planu. Prošle godine, podsjetimo, dobili smo nešto manji zubić, a krajem ove, ako je vjerovati analitičaru Ming Chi-Kuou, mogli bismo ga se zauvijek riješiti.

Umjesto zubića, iPhone bi mogao dobiti jedan ili dva sićušna ureza u koje bi spremio senzore dok će se sve ostalo sakriti ispod ekrana. Zubić je naime već godinama značajka kojoj se, pored cijene uređaja, najviše prigovara, premda ti prigovori uglavnom dolaze od vlasnika Androida.

Bolja baterija, kao i procesor

Novi iPhone, kao i svaki dosad, doći će s ažuriranom verzijom procesora, kao i uparene mu baterije. Učinkovitiji čipovi jamče manje potrošnje, što znači da se uz malo optimizacije može postići puno toga, poput oslobađanja prostora za veće komponente ili smanjenje dimenzija cijelog uređaja. Što god se dogodilo, ove jeseni garantirano nas čeka novi čipset A16 Bionic.

Ovogodišnji iPhone će, kažu insajderi, dobiti čipset od četiri nm, a razvija ga TSMC. Najavio je to The Information citirajući inženjere koji rade na tome. U reportaži također piše da tajvanski proizvođač TSMC još nije spreman za skok na čipove od tri nm te da će ih, kad dođu na red, prvo raditi za Apple, pa onda za sve ostale.

Kamere će dobiti dobrodošlu nadogradnju

Insajderi pišu da će iPhone 14 Pro dobiti bolju kameru od iPhonea 13. Nov CMOS senzor od 1/1,3 inča rezolucije 48Mp dolazi na mjesto onog od 12 MP te bi trebao podržati hibridne radne režime i prilično unaprijediti mogućnost sakupljanja svjetla. Ming je uvjeren da će novi iPhone podržavati izlaz od 48 MP i 12 MP u istom vremenu. Spajanje piksela za stvaranje bolje slike već je, podsjećamo, poznata priča na Androidima.

Analitičar najavljuje i da će uz izlaz od 12 MP CIS veličina piksela za novi uređaj porasti za 2,5 mikrometra, što je puno veće od iPhonea 12 i iPhonea 13 te – što je važnije – više od trenutno dostupnih Androida. Podsjetimo, iPhone 13, ima piksele od 1,7 mikrometara dok linija Pro diže veličinu na 1,9 mikrometara.

iOS

Ove ćemo jeseni, kao i svake godine, dobiti novu iteraciju poznatog operativnog sustava iOS. To znači nove značajke, nove funkcije i, naravno, nove igračke koje će vrlo vjerojatno raditi samo na uređajima najnovije generacije. S obzirom na to da smo na kraju siječnja te i dalje čekamo dolazak nekih najavljenih stvari u iOS-u 15, čekanje do iOS-a 16 neće proći samo u dosadnom ispravljanju hrpe sitnih bugova.

Novi modeli, nove dimenzije

Ako je vjerovati analitičaru Mingu, izgleda se da će Apple nakon dvije godine nevoljko napustiti ideju o minijaturnom iPhoneu te je zamijeniti opcijom Max, a ona će postati dostupna na svim mobilnim uređajima, ne samo na Prou. Ming kaže da će Apple napustiti iPhone mini nakon slabe prodaje te se koncentrirati na verzije uređaja od 6,1 i 6,7 inča, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...