Jedete li puno tjestenine – prijete vam gadne nuspojave

Mnogi će se složiti da ne postoji ništa bolje od obroka s tjesteninom.

Ali, kao i s većinom hrane, previše može biti štetno. Istina je da vam konzumacija tjestenine može dati energiju i bogata je važnim nutrijentima, ali konzumacija velimkih količina tjestenine može imati negativne posljedice na vaše zdravlje.

Portal EatThis donosi pet neželjenih posljedica koje se s vremenom mogu javiti ako jedete velike količine tjestenine.

1. Možete povećati rizik za razvoj dijabetesa

Postoji mnogo faktora koji su ključni za razvoj dijabetesa, uključujući obiteljsku povijest i životni stil. Prema nekim studijama, prehrana bogata ugljikohidratima povezana je s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa. S obzirom na to da je tradicionalna tjestenina izvor ugljikohidrata, čestom konzumacijom velikih količina tjestenine u sebe možete unijeti previše ugljikohidrata i dovesti svoje tijelo u opasnost.

2. Moglo bi vam nedostajati ključnih nutrijenata u tijelu

Ako jedete tjesteninu nekoliko puta tjedno, moglo bi vam nedostajati raznovrsnosti u prehrani i time bi vam moglo nedostajati nekih ključnih nutrijenata.

Umjesto da jedete istu stvar iznova, promijenite to kako biste bili sigurni da dobivate sve vitamine i minerale koje vaše tijelo treba. Također možete isprobati nove tjestenine bazirane na grahoricama kako biste dobili više vlakana i proteina.

3. Mogli biste biti izloženi riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Ako često jedete tjesteninu baziranu na bijelom brašnu mogli biste imati povećani rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ako je jedete prečesto.

4. Mogli biste imati povećani krvni tlak

U studiji objavljenoj u časopisu Metabolism, česta konzumacija rafiniranih ugljikodirata kao što je rafinirana tjestenina je povezana s povećanjem krvnog tlaka. Visoki krvni tlak može izložiti vaše tijelo riziku za razvoj srčanih bolesti.

5. Unosite previše kalorija i gomilate kilograme

Dok jedete tjesteninu u umjerenim količinama, to nije direktno povezano s viškom kilograma, ali tjestenina ima tu tendenciju da je pojedemo previše. Jedno posluživanje bi trebalo biti pola šalice, ali ljudi jedu puno više od toga, pogotovo u restoranu. Konzumacijom previše tjestenine unosite previše kalorija što dovodi do neželjenog gomilanja kilograma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...