Jesu li kokice stvarno jedna od najzdravijih grickalica?

Jesu li kokice zaista jedna od najzdravijih grickalica koju si možemo priuštiti i ako pazimo na liniju? Smiju li se onda pripremati u mikrovalnoj pećnici ili postoji neka bolja opcija?

Novogodišnja odluka vam je skinuti koji kilogram i jesti zdravije, pa osjećate grižnju savjest nakon što ste pojeli porciju kokica uz dobar film ili seriju? Nema potrebe! One zaista jesu odličan izbor za grickanje ako ne želite unijeti puno kalorija i masnoća.

Dobra vijest je da sadrže puno vlakana zbog kojih ćete dulje osjećati sitost i zahvaljujući kojima će proces probavljanja hrane biti bolji, “lagane” su za želudac i nemaju puno kalorija. Ipak, sve dobre strane mogu se uništiti u trenu ako ih pripremate na pogrešan način…

Ne biste ih trebali pripremati u mikrovalnoj jer ta pakiranja sadrže veliku količinu soli i masnoće, pa ćete ih u trenu pretvoriti u masnu i kaloričnu grickalicu koja sigurno nije dobra za održavanje kilograma niti za čestu konzumaciju. Osim toga, vrećica u kojoj se nalaze sadrži perfluorooktansku kiselinu koja je jako štetna za zdravlje, stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Američke agencije za hranu i lijekove, FDA. Ta tvar služi za zadržavanje masnoće unutar vrećice, a testiranja na životinjama također su pokazala da povećava rizik od raka jetre, testisa i gušterače kod njih, piše Večernji.

Još jedna informacija koja bi vas mogla zgroziti je da sadrže masnoće za cijeli jedan dan! Koristi se palmino ulje koje je, odavno je poznato, najštetnije – povećava kolesterol i ugrožava zdravlje srca. Neke vrećice sadrže od 4 do 6 grama masti, što je između 20 i 30 posto dnevne vrijednosti hranjivih sastojaka u samo jednoj porciji, kao i sva masnoća koju bi trebali unijeti kroz cijeli dan. Uz to, sadrže ogromnu količinu soli.

Također, kako prenosi EatThis, izbjegavajte kokice u kinu – samo jedna mjerica ima otprilike 1160 kalorija, a količina masti dovoljna je za čak tri dana!

Kako ih onda jesti?

Stručnjaci kažu da bi najbolje bilo ispeći kukuruz kokičar u loncu s malom količinom ulja i na kraju ih malo posoliti ili u aparatu za kokice koji ih peče na zrak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...