Lignja kapitalac od skoro četiri kilograma ulov je Zadranina Jure Mataka: “Uhvaćena je s koćom u šibenskom arhipelagu”

Lignja kapitalac od skoro četiri kilograma koju vidite na fotografiji, lako bi mogla biti jedna od najvećih lignji uhvaćena prošle godine u Hrvatskoj.

Zapala je u mrežu Zadranina Jure Mataka, u sumrak jednog listopadskog dana, nedaleko od otočića Blitvenica gdje živi jedino svjetioničar.

Akciju potrage za najvećim uhvaćenim glavonošcem u 2021. godini pokrenuo je Festival bespravne gradnje i devastacije prirode – Vruja. Budući da je DORH u prošloj godini odbacio preko 90 posto svih pristiglih prijava za korupciju, namjera organizatora bila je dokazati da je u moru zbog toga ostalo jako puno neulovljenih kapitalaca.

I čini se da je tako – na virtualnu lignjadu prijavljeno je desetak lignji težih od jednog kilograma. No, pobjednička je zaista odudarala.

Slavodobitnik lignjade Jure Matak uhvatio je predatora od 3.80 kg. Organizatorima je ispričao kako je lignja dignuta u mrežu iz trećeg poteza.

“Lignja je uhvaćena s koćom, ribaricom, u šibenskom arhipelagu. Točnije, od otočića Blitvenice prema otvorenom moru. Dignuta je u mrižu u trećoj potezi na kraju dana u listopadu. Teži 3.80 kg”, naglasio je Matak.

Na natječaj za najveću lignju uhvaćenu prošle godine pristiglo je stotinjak prijava, od Dubrovnika do Istre.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...