Mirna Zidarić: “Već se zaboravilo na zloglasni Adria Tour u Zadru, tenisač misli da zna bolje od epidemiologa”

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković priznao je da je prekršio pravila izolacije nakon što je prošlog mjeseca bio pozitivan na koronavirus, opisujući to kao “pogrešku u prosuđivanju”. U objavi na Instagramu potvrdio je da se našao s novinarom na intervjuu nakon što je bio pozitivan na PCR testu.

Svoj sud na sportsku temu s naslovih strana jučer je na HRT-u dala novinarka Mirna Zidarić koja se, prisjetimo se, zarazila koronavirusom na Adria Touru u Zadru koji je organizirao upravo srbijanski tenisač Novak Đoković.

Naime, u lipnju 2020. finale Adria Toura otkazano je, jer je bugarski tenisač Grigor Dimitrov bio pozitivan na koronavirus.

Đoković je napustio Zadar, otišao u Beograd i tamo i sam dobio pozitivan nalaz.

“Već se gotovo zaboravilo na zloglasni Adria Tour koji se, sigurno u dobroj namjeri, ali potpuno pogrešno organizirao u Beogradu i Zadru na inicijativu tenisača koji je smatrao da u tom trenutku zna bolje i više od onih kojima je epidemiologija struka i koji su smatrali da se životi spašavaju sprečavanjem velikih okupljanja pa tako i teniskih turnira diljem svijeta.

Mnogi su mu i tada bezrezervno vjerovali smatrajući da možda zbog globalne popularnosti ima pristup informacijama koje nisu svima dostupne, a samim time i širu sliku, no pogriješili smo.

Nije se tada testiralo Grigora Dimitrova koji je stigao iz zarazom gorućeg SAD-a, kao ni ostale sudionike već su se razmjenjivali srdačni zagrljaji i rukovanja, ne mareći za savjete stručnjaka. Zaraza je buknula, turnir je naprasno prekinut.

Taj neuspjeli pokušaj da se epidemiolozima i ostatku svijeta dokaže da su u krivu, srećom nije rezultirao fatalnim ishodima, barem koliko je javnosti poznato, no bila je to prigoda da svi naučimo lekciju i da poštujemo riječ stručnjaka, kao kad im se primjerice obraćamo ako dođe do rupture prednjeg križnog ligamenta, zastoja srca, zatajenja bubrega ili pak ako sjednete u zrakoplov pa ne propitujete stručnost pilota, već mu se potpuno i u dobroj vjeri predajete jer je stručan u onome što radi.

Ne može se osporiti da Đoković donirajući milijune zdravstvenim i humanitarnim ustanovama djeluje plemenito svih ovih godina, kao što uostalom većina sportaša bez velike pompe sustavno radi i na tome im hvala.

Civilizacija u kojoj živimo uspostavila je pravila da bi se izbjegao kaos, svaka država, pa i sport imaju svoja, ali je svima jasno da iako ste možda osvojili 20 Grand slam naslova, nemate pravo prolaziti kroz crveno na semaforu.

Nitko razuman to i ne čini jer je svjestan tragedije koja bi se mogla dogoditi, ali zašto pak smatraju da je u drugim slučajevima dopušteno kreirati vlastita pravila, teško je dokučiti”, kazala je Zidarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...